ЦИК регистрира три алтернативни комитета за референдума

Централната избирателна комисия регистрира три инициативни комитета, застъпници на алтернативни позиции за предстоящия националния референдум за бъдещето на ядрената енергетика у нас, съобщи btvnews. Допитването е насрочено за 27 януари.

За регистрираните комитети в ЦИК са постъпили заявления от Борислав Сандов от партията на "Зелените”, Мария КапонМария Капон Мария Капон е родена в град Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност от Единна народна партия и Иван Иванов от Синята коалиция.

Комитетът на Борислав Сандов се казва "Зелените алтернативи против АЕЦ". В него освен "Зелените" и други екоорганизации, участват Българска антиядрена коалиция и Българската фотоволтаична асоциация.

Инициативен комитет "БеляНЕ”, с председател лидера на ЕНП Мария Капон, внесе при регистрацията си близо 11 000 подписа срещу АЕЦ "Белене". Заявената от него алтернативна позиция е: "НЕ на развитието на ядрената енергетика с нова ядрена централа".

Регистрираният от Синята коалиция инициативен комитет внесе в електоралния орган почти 15 хил. подписа против строежа на нова ядрена централа. Неговите представители обаче не се противопоставят срещу изграждането на нова ядрена мощност, каквато би бил 7 блок на АЕЦ "Козлодуй”. Те се обявяват за удължаване експлоатацията на 5 и 6 блок на действащата АЕЦ, защото инвестициите в „Козлодуй” вече са се изплатили и нейната енергия е най-евтина.

ЦИК е отказала регистрация на инициативен комитет на ВМРО, представляван от Ангел Чавдаров Джамбазки. Учредителите му се обявяват "За независима българска енергетика срещу опитите България да попадне в чужда енергийна зависимост". Отказът е мотивиран с това, че позицията им се припокрива с тази на инициативния комитет, представляван от член-кор. Стефан Воденичаров, инициирал националния референдум.

Коментари

  1. 2012.12.09 | 09:03
    Вижте само какви инициативни комитети регистрират - само такива които са удобни на ГЕРБ и в защита на американски и турски интереси. Но рано или късно за всички тези предатели ще се намерят поколения-които да им потърсят сметка
  2. 2012.12.09 | 09:02
    Аз понеже съм прост си мислех, че отговорите при един референдум са два "ЗА" и "ПРОТИВ" , а то се оказа, че имало и трети вариант ... :) Този референдум ще е генерална репетиция за ГЕРБ за подготовка, манипулация и фалшификация на предстоящите парламентарни избори. В нечестната игра влизат и регистрации на участници с еднакви имена и безалтернативни "алтернативи" само и само да бъде объркан и заблуден гласоподавателя.
  3. 2012.12.09 | 09:02
    Демокрация - Имаш правото да не бъдеш чут!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет