Проверки на пиротехниката преди празниците

  • 07 декември 2012 07:45

  • 765
  • 0
Проверки на пиротехниката преди празниците
©

Започнаха проверките на пиротехническите изделия, които се продават за празниците. Полицията и Столичният инспекторат ще инспектират складове, магазини и пазари в търсене на контрабандна и опасна стока. След подобна акция миналата година униформените конфискуваха близо половин милион опасни пиротехнически изделия.

Пиротехническите изделия трябва да бъдат разделени в три класа. В първия клас попадат бенгалският огън и конфетите, които са разрешени за деца над шест годишна възраст, но могат да се използват само в присъствието на родител. В клас "две" попадат пиратките, батериите и римските свещи, които трябва да се продават само на пълнолетни лица срещу представянето на документ за самоличност.

"Няма значение какво е количеството, когато е клас "две", се записват данните на клиента. Нямаме право да записваме номер на картата, само имената се записват. Това е книгата за приход разход на взривните вещества", обяснява пиротехникът Генадий Узунов.

В последния трети клас попадат професионалните фойерверки, които се продават само на оторизирани лица. Всички артикули трябва да се съхраняват в стъклени витрини и да отговарят на европейските изисквания за безопасност, предаде БНТ.

"На всеки един артикул трябва да има упътване на български език, което да пише кой клас е и към коя категория се отнася", добавя Генадий.

Най-често опасната стока се появява дни преди празниците на градските пазари. За миналата година от Столичния инспекторат са издали малко над 30 акта на търговци, които продават без разрешително. Актовете започват от 300 и стигат до 1 500 лева.

Подобна глоба може да получим и ако хвърляме бомбички без разрешително. "Не е регламентирано и не е разрешено. Позволено може да се каже само и единствено, когато са издадени съответните документи от СДВР. Установи ли се лицето, което го извършва, веднага може да му съставим акт за административно нарушение", пояснява Трифон Георгиев от "Контрол на търговската дейност" към Столичен инспекторат.

Проверките на инспекторите за тази година все още не са установили нарушения.

Последвайте канала на

765 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини