Българинът оцелял в кошмара в Северно море: Водата беше ледена

  • 07 декември 2012 06:36

  • 4038
  • 2
Българинът оцелял в кошмара в Северно море: Водата беше ледена
©

Българският моряк Тодор Демерджиев е спасен измръзнал с хеликоптер от потъналия край Холандия кораб "Балтик Ейс". Автомобиловозът потъна късно в сряда след сблъсък с контейнеровоза "Корвъс Джей" в Северно море. Петима моряци от екипажа са загинали. До вчера следобед още шестима техни колеги се водеха изчезнали.

"Слава богу, успях с още няколко души от екипажа да скоча в морето и да се добера с плуване до един от спасителните салове", казва пред "24 часа" от Ротердам Тодор Демерджиев.

"Корабът потъна много бързо. Хеликоптерът обаче също дойде много бързо и ни спаси. Операцията бе отлично организирана, може би затова съм жив. Имам малко натъртвания, бях измръзнал леко. Все пак за кратко бях в ледената вода", допълни 24-годишният българин. Той обаче отказа да сподели подробности за трагедията. До няколко дни Тодор ще се завърне в родината.

Варненецът съобщил за спасяването си на своя баща Йордан, който бил информиран за станалото и от Интерпол. Морякът разказал, че измръзнал, защото не успял да си облече термокостюма заради бързото потъване на кораба.

Демерджиев е бил стажант-навигатор на борда на "Балтик Ейс". Тази година той завършил корабоводене в Техническия университет във Варна.Освен Демерджиев няма други българи на бордовете на двата съда, съобщиха от външното министерство в София. Останалите моряци са поляци и филипинци.

От "Стамко ейджънси" - корабната фирма, изпратила Демерджиев на рейс, обещаха правна помощ за българския моряк.

Най-вероятната причина за катастрофата е човешка грешка, каза пред Ройтерс Панайотис Какорилис - мениджър на "Стамко ейджънси". Той твърди, че в момента на удара метеорологичните условия и видимостта били добри. По-рано холандските власти заявиха, че времето е било лошо и валяло много силно.

"Балтик Ейс" пътувал от белгийското пристанище Зеебрюге за Котка във Финландия. Той бил натоварен с 1400 нови коли, предимно марка "Мицубиши", произведени в Япония и Тайланд. "Корвъс Джей" пък плавал от Грейнджмут в Шотландия за Антверпен в Белгия. Двата кораба се сблъскали на 80 мили от Ротердам, Холандия.

"Корвъс Джей" бил сериозно повреден след удара, но на собствен ход се включил в издирването на моряците от "Балтик Ейс". На борда на контейнеровоза имало 12 души и нито един не е пострадал. От автомобиловоза са спасени 13 души.

Холандските спасителни екипи прекратиха в четвъртък вечер издирването на шестимата изчезнали моряци. Шансът те да оживеят е минимален заради температурата от едва 10 градуса по Целзий на морската вода.

Последвайте канала на

Novini.bg
4038 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
madmax

2013.06.16 | 14:54

2
Късмет си е такова оцеляване.Но задавал ли си е въпроса,че на борда има доста хора с "килийно"образувание и живота му е в техните ръце.Като си слагаш подписа под контракта,го правиш за пари и после мислиш за другото.Именно,заради "компетентните"кадри от островната държава доста хора напуснаха професията моряк.

2012.12.08 | 09:54

1
сигурно пак някой е спал подобно на титаник за да се случи този зблъсък

Добави коментар

Водещи новини