Укрепват дигата край пристанището на Видин

  • 06 декември 2012 07:36

  • 1349
  • 0
Укрепват дигата край пристанището на Видин
©

Започна укрепването на близо километър и половина от дигата край пристанище Видин. Така градът ще има сигурна защита от високите води на р. Дунав, а условията за корабоплаване и акостиране на брега ще бъдат подобрени и модернизирани. Проектът, на стойност 5 млн. лв., се финансира от „Пристанищна инфраструктура" и ще завърши през есента на 2013 година, предаде БНТ.

Условията за строителство сега са все още благоприятни, но укрепването на дигата ще спре, когато нивото на Дунав достигне около 3 м. Защитната стена на Видин е строена преди повече от 40 години и пукнатини по нея пропускат вода.

И в момента има в стената такива участъци, които е неотложно, бих казал, да се укрепнат с цел, когато се качва Дунавът и когато слиза, има процеси, които изнасят зад стената материал. Този проект цели основно укрепването на стената на пристанището, каза Севдалин Хаджиев, ръководител на проекта.

Освен по-голяма сигурност за града срещу наводнения, укрепителните работи ще са предпоставка за модернизиране на корабните места за акостиране на пристанище Видин. Годишно порта се посещава от над 170 круизни кораба. Като място, където се кръстосват два европейски коридора - №4 със Дунав мост 2 и №7 със самата река, пристанището ще играе все по-съществена роля в Европа, твърдят експерти.

Вече има интерес от италиански, френски и немски бизнесмени, които на практика проявяват изключителен интерес към Видин и вече конкретно се търсят терени за развиване на дейности - и на производствени, и на транспортни услуги, коментира депутатът Владимир Тошев, депутат.

В момента на обекта по укрепване на защитната стена работят 35 души, от които 12 са местни работници.

Последвайте канала на

1349 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини