Планинската спасителна служба се нуждае от пари

  • 05 декември 2012 07:42

  • 683
  • 0
Планинската спасителна служба се нуждае от пари
©

Планинската спасителна служба в Пловдив спешно се нуждае от финансиране. Шефът й Георги Стамов уточни, че операциите на службата са изключително скъпи, а от началото на годината те са участвали в множество акции, за да спасяват бедстващи хора, предаде БНТ.

Спасителите призоваха планинарите да не излизат в Балкана, без да са си направили застраховка. Те напомниха, че няма по-лесни жертви от самонадеяните туристи, и допълниха, че лошата екипировка е сигурна база за инциденти. Когато тези условия не са изпълнени, стартират спасителни акции. За да работят при оптимални условия обаче, спасителите се нуждаят от много пари.

Една верига за шейна струва 1400 лева. Гумите за Лада „Нива" са 800 лева. Едно въже е 200 - 300 лева. Тези неща се амортизират. От тях зависи човешки живот в даден момент, обясни Георги Стамов, завеждащ ПСС-Пловдив.

Към тези данни шефът на доброволците в Спасителната служба Веселин Ганчев добави още един елемент - таксата за хеликоптер също е скъпа.

Едно рамо на спасителите даде и председателят на областния Червен кръст. Колегите работят при форсмажорни обстоятелства. Имат необходимост от пари, за да бъде обезпечена всяка акция, обяви Таня Георгиева.

От началото на тази година пловдивските спасители са участвали в четири важни акции. Те спасяваха хора при бедствието през януари, когато се скъса стената на язовир Иваново. Тогава имаха съществен принос при акциите в село Бисер. Освен това евакуираха туристи в района на хижа Руен, а по-късно и в Пирин.

Последвайте канала на

683 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини