Игнатов: Не е вярно, че парите от фонда "Научни изследвания" вече са раздадени

  • 04 декември 2012 14:03

  • 564
  • 0
Игнатов: Не е вярно, че парите от фонда "Научни изследвания" вече са раздадени
©

Не е вярно, че няма достъп до рецензиите от конкурса за проекти към фонда "Научни изследвания". Не е вярно също, че парите са раздадени вече, защото тепърва ще се сключват договорите.

Това заяви днес пред журналисти министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко, попитан за утрешния протест пред МОМН и пред МС на учени, които имат възражения към конкурса на фонда. Агенцията за държавна финансова инспекция беше във фонда "Научни изследвания", там е и звеното за вътрешен одит, каза министър Игнатов. То сега следи всеки договор и ако има някъде нарушения, трябва да бъдем сезирани, добави той. Мандатът на звеното за вътрешен одит е продължен, за да провери всички договори, които са сключени, заяви министър Игнатов. По думите му много от обвиненията на учените са несъстоятелни, "защото абсолютна лъжа е, че няма достъп до рецензиите, напротив хората, които искат да подават възражения, си проверяват рецензиите и ги четат - те не са скрити".

Всички имат пълното право да подадат възражения, имаме над 400 рецензенти и 12 експертни комисии, заяви министър Игнатов. Не е вярно, че е нарушена Националната стратегия за научни изследвания заради това, че има шести приоритет за развитие на педагогическите науки, коментира образователният министър. Той съобщи, че от май 2012 г. е започнала работата на специална група, която предложи вече нов проектоправилник на фонда "Научни изследвания". Той от десет дни е публикуван на сайта на МОМН за обсъждане, защото искаме да получим предложения или критики, да се направят два национални форума и след това той да бъде узаконен, посочи министър Игнатов. По думите му новият проектоправилник е направен от брилянтни български учени, които имат такъв опит, придобит по света. В правилника са заложени малки промени, които трябва да доведат до промяна и в Закона за стимулиране на научните изследвания, обясни министърът.

С новия проектоправилник трябва да има и ново ръководство и по нов начин вече да се организира дейността на фонда "Научни изследвания", заяви Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко. Моята амбиция е най-късно през март 2013 г. новият правилник да влезе в сила, обяви той. Министър Игнатов участва в откриването на 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата.

Последвайте канала на

БТА
564 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини