Проф. Овчаров: Конфликтът между Израел и Палестина има икономически характер

  • 03 декември 2012 07:41

  • 1271
  • 1
Проф. Овчаров: Конфликтът между Израел и Палестина има икономически характер
© Булфото

Напрежението при бомбардировките между Израел и Палестинската автономия беше много голямо. Но паника в Тел Авив нямаше. Докато се чуваха сирените за бомбено нападение, имаше хора, които плажуваха и си извършваха обичайните дейности. Това разказа в предаването "Денят започва" на БНТ проф. Николай Овчаров, който бе в Тел Авив по време на бомбардировките.

Противоракетната отбрана на Израел е много добра, така че 80 процента от ракетите бяха прихванати. Но палестинците разчитаха по-скоро на психологическия ефект, тъй като ракетите, които бяха изстрелвани към Израел, бяха без боен заряд, за да бъдат олекотени. А такъв ефект имаш, каза проф. Овчаров. Той заяви, че лично се е убедил колко дисциплинирани са израелците и как приемат подобна атака. Въпреки че и двете страни са свикнали с това ежедневие, те вече са изморени от конфликта, категоричен бе той.

По думите му, израелците са добре подготвени за противодействие на атаки. Дори рентгеновото отделение в болницата, в която бяхме, имаше защита от нападение и собствено бомбено убежище, разказа археологът.

Не мога да кажа на коя страна съм в конфликта. Но той е не само политически, макар да се задават и избори, но има и икономически характер, смята проф. Овчаров. Голямо икономическо неравенство има между Израел и Палестинската автономия. За разлика от 10 км се вижда пример за цивилизация и за голяма бедност.

Въпросът между Израел и Палестинската автономия не може да се реши по военен път. Освен дипломатически и по пътя на преговорите този сериозен конфликт няма да може да се преодолее. С война няма да стане, категоричен бе археологът.

Последвайте канала на

1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.11 | 21:10

1
Няма такова нещо-"Палестинска автономия" Има Палестина и няма израел! Няма какво да си говорим, всички знаем, че Палестина е под еврейски геноцид!

Добави коментар

Водещи новини