Брюксел започва проверки заради замърсяването в Стара Загора

  • 05 юли 2011 18:02

  • 654
  • 0
Брюксел започва проверки заради замърсяването в Стара Загора
©

Комисията по петициите към Европейския парламент поиска предварително проучване на замърсяването в Стара Загора от Европейската комисия, разясняват от Инициативната група "За чист въздух в Стара Загора".

Петицията, подписана от над 30 000 българи, бе изпратена през месец февруари т.г. до Комисията по петициите към Европейския парламент в Брюксел. Това е втората по брой подкрепили я граждани петиция в България след тази за защита на Национален парк „Рила".

С подписката гражданите искат от Европейските институции да вземат мерки относно нарушаването на европейското законодателство за околна среда, включително и наказателна процедура срещу Българската държава. От инициативната група твърдят, че "От 2002 г. в региона на Стара Загора атмосферният въздух и околната среда системно се замърсяват с концентрации на серен диоксид, азотен диоксид, азотен окис, фини прахови частици, сероводород, хлороводород и други газове в пъти над пределно допустимите норми.

В околната среда са открити кадмий, арсен, кобалт, манган, стронций, уран, торий, цинк, никел, хром - общо над 14 тежки метала. Институциите не посочват източниците на замърсяване, не предприемат мерки за прекратяването му и не информират своевременно обществеността при достигане на алармените прагове.

Нарушени са основните конституционни и екологични права на гражданите в региона и редица европейски разпоредби (Директива 96/61, Директива 96/62, Директива 99/30, Директива 2008/50, както и на стратегическите документи на ЕО) и националното законодателство (Закона за опазване на околната среда и Закона за качеството на атмосферния въздух).

Последвайте канала на

Novini.bg
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини