Още земи в Рила ще бъдат включени в Натура 2000

  • 28 ноември 2012 15:56

  • 1430
  • 0
Още земи в Рила ще бъдат включени в Натура 2000
©

Защитените природни зони по мрежата Натура 2000 в Рила ще бъдат увеличени, за да се гарантира запазване на животински видове. Това стана ясно от ˚оментари на Европейската комисия и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщи "Капитал". Искането за увеличаване на мрежата е на експерти от Европейската комисия, които са дали срок за определяне на новите територии до края на септември 2013 г.

Предложението е дошло след биогеографски семинар, проведен на 9 октомври в София. На него европейските експерти, представители на МОСВ, български учени и неправителствени организации са обсъдили предложения от България списък със защитени зони. След като са разгледали анализите, експертите от ЕК са дали оценка "средна недостатъчност" на предложената защита на кафявата мечка и рибата главоч, посочиха от екоминистерството. Според МОСВ сегашните защитени зони в Рила покриват над 60% от популацията на мечката и са достатъчни.

Въпреки това от ЕК са преценили, че трябва да се изберат нови защитени зони за бозайника в ниските части на Рила, както и да се определи точното находище на рибата, което да стане защитено, пише още изданието. Разширението на Натура 2000 може да стане с разширяване на площта на досегашната зона или включването в мрежата на нови, допълнителни територии. За това настояват от години екологични организации, които предлагат за защитена територия трябва да се обявят и местата около зона "Рила", т. нар. "Рила-буфер". Според анализ на МОСВ, поръчан още през 2009 г., няма достатъчно научни аргументи, за да бъдат обявени за защитени и буферните територии около парка. От ЕК обаче смятат, че има нужда от нови терени, на които да се опази местообитанието на мечката и рибата. Конкретно предложение кои да бъдат териториите все още няма.

Разширението на Натура 2000 в района на Рила стана отново актуално преди няколко седмици, след като на 25 октомври Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник одобри проект за строеж на вилно селище с до 5 хил. легла в Паничище. Решението на инспекцията вече е обжалвано от неправителствени организации пред Административния съд в Перник и екоминистъра Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко.

Според описанието на одобрения проект той ще бъде в непосредствена близост до границите на природния парк, но експерите от екоинспекцията са преценили, че това няма да има "значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване". Еколози обаче предупреждават, че буферните зони около парка ще бъдат засегнати сериозно, а инвеститори и община Сапарева баня се опитват да прокарат големия проект за ски-курорт, известен като "Супер-Паничище", с одобрение на отделни по-малки планове "на парче".

Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов отрече одобреният от РИОСВ-Перник план да предвижда курорт – по думите му, общината е внесла проекта и е очаквала одобрение единствено, за да се изгради улична мрежа и канализация. От МОСВ обясниха, че засега нито при тях, нито в екоинспекцията в Перник има внесени други планове за строежи на вилни зони, курорти или ски съоръжения в района на Паничище или близо до парк "Рила".

Последвайте канала на

1430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини