Допълнително обучение за шофьорите на автобуси

  • 05 юли 2011 15:59

  • 2640
  • 0
Допълнително обучение за шофьорите на автобуси
© интернет

Срещата беше организирана от зам.-председателя на парламентарната комисия по транспорт и депутат от групата на ГЕРБ Свилен Крайчев.

На нея взеха участие автобусни превозвачи от Варна, Добрич, Силистра, Шумен и Бургас. Крайчев подчерта, че дискусията за безопасността на пътниците се провежда във всички региони на страната, след което предстоят разисквания в парламентарната комисия по транспорт.

При последвалите проверки на 1885 автобуси за междуселищни превози в страната, при 225 са констатирани нарушения, а 26 са спрени от движение. Само във Варна са проверени 104 автобуса, като 17 са били нередовни, посочи Крайчев.

Според собствениците на фирми трябва да се завишат критериите за проверка на пунктовете за технически прегледи и да се въведат единни и строги правила и изисквания към фирмите-превозвачи. Не може едни да инвестират в създаването на собствени автопаркове с технически контрол за автомобилите и всекидневна проверка на способността на шофьорите за работа, а други да пестят подобни разходи и да допускат катастрофи, които отнемат човешки живот, коментираха и от регионалния съюз на превозвачите.

Те настояват за отнемане на лицензите на нередовни фирми и настояват шофьорите, превозващи хора и тежки товари да имат допълнителна квалификация, както и служителите на КАТ и ДАИ. Обсъждан бе и въпросът за годините на автомобилите.

Последвайте канала на

2640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини