Силно заразна болест мори улични кучета в Ловеч

  • 05 юли 2011 09:01

  • 3861
  • 0
Силно заразна болест мори улични кучета в Ловеч
© Булфото

За това са били алармирани кметът Минчо Казанджиев и председателят на Общинския съвет Милко Недялков.

По проблема е свикано спешно заседание в общината, на което е разпоредено телата на мъртвите животни да бъдат изследвани, тъй като имало съмнения и за отравяне. Симптомите на болестта гана са същите - запенване, конвулсии и мъчителна смърт, пояснили ветеринари.

Две болни кучета вече са били откарани в приюта за временно настаняване в Троян, където са били евтанизирани. Преди това бърз тест потвърдил, че става въпрос не за отравяне, а за гана. Умъртвяването е разпоредено лично от шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов, който е категоричен, че не е рентабилно и няма кой да поеме разходите по скъпото лечение на уличните четириноги. В района, в който са намерени кучетата, е извършено обезпаразитяване.

Ветеринари съветват ловчалии, които имат домашни любимци, по възможност да ограничат разходките им в града и да не им позволяват да приемат храна или вода от улицата. Ако къщното куче не е ваксинирано против гана и паравероза, стопаните да го направят незабавно. Ваксината действа след 20 дни и през това време собствениците на четириноги трябва да направят всичко необходимо да ги опазят.

Последвайте канала на

3861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини