В Пловдивско безработицата е 9.6 %

  • 22 ноември 2012 08:55

  • 1072
  • 0
В Пловдивско безработицата е 9.6 %
©

29 195 са регистрираните безработни в Пловдивска област, сочат данни от края на месец октомври, като равнището на безработица е 9.6 % и е по-ниско от това за страната, съобщи Александър Ковачев, старши експерт от Регионалната дирекция по заетостта в града, предаде Plovdiv24.

По думите му, в рамките на областта най-малко са хората без трудова заетост в община Пловдив - 10 997 души, или 6.6 %. Най-висока е безработицата в Първомай и Садово - 13.7 %. Към момента в Бюрата по труда в град Пловдив се предлагат три работни места за лекари, 100 позиции за хора със средно, средно-специално и основно образование, сред които най-търсени са шивачките и шофьорите на автобус, каза още Ковачев. Търсят се и хора за работа в хранително-вкусовата промишленост в града. Подобна е картината и на трудовия пазар в Пловдивска област, но там предлаганите свободни позиции са по-малко, каза Ковачев.

Предимно за висшисти и хора с добра квалификация са предлаганите работни места в Пловдив по схема "Ново начало" в рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси". Има 20 позиции за лекари, шест за компютърни специалисти, по две места за строителни инженери и енергетици, каза още Ковачев. По схемата, по която могат да кандидатстват младежи до 29 години, се търсят още учители и счетоводители.
 

Последвайте канала на

1072 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини