Лиляна Павлова откри обновената сграда на ХТМУ

  • 21 ноември 2012 13:14

  • 982
  • 0
Лиляна Павлова откри обновената сграда на ХТМУ
©

Основен приоритет на правителството в следващата ОП „Регионално развитие” ще е държавната образователна инфраструктура.

Това заяви Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена при откриването на обновената сграда на Химико-технологичния и металургичен университет в София.  Министърът съобщи още, че вариантът на следващата Оперативна програма за регионално развитие е пред финализиране. Именно там продължава да бъде насочен фокусът за градското развитие и енергийната ефективност в публични сгради. Един основен отделен подприоритет сме оставили да бъде държавната образователна инфраструктура, в която влизат висшите учебни заведения и държавните училища, в които и сега инвестираме, но в много по-малък обхват, допълни Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена

Целта ми е всички големи държавни висши учебни заведения, както и този университет, да получат целево средство на принципа на директното предоставяне. Сега имаха три милиона лева. Аз се надявам да можем поне още толкова да дадем на университетите, за да могат да довършат обновяването на своите сгради, обеща тя. В този програмен период имаше някои, които не можаха въобще да кандидатстват, защото не бяха част от градовете, които финансираме, но са градове с традиции, допълни министърът, като даде за пример Благоевград и Свищов. Това са градове, които имат традиции в образованието и в кампусите. Те не са били финансирани в този програмен период. Това е втората цел – освен тези, които сега са направили проекти, да получат шанс за фаза 2, за да може да има 100 % обновена образователна инфраструктура във висшите училища, да се увеличи бюджетът и да се предостави на всички останали големи градове с традиции във висшето образование, разкри Павлова.

Около 10 университета досега са финансирани и подпомогнати. Моята цел е да покрием големите държавни университети във всички големи градове, които да получат своя шанс. Това са сгради, които не са ремонтирани, откакто са построени, продължи тя. Това, което искаме, е проектите да бъдат завършени и да бъдат интегрирани, затова слагаме минимум само и само, за да ги стимулираме да направят по-амбициозни и по-обхватни проекти. Сега минимумът беше 1 млн. лева. На мен ми се искаше това да е санитарният минимум, за да сме сигурни, че имаме и ремонт, и обновяване, да направим лаборатории, дигитални библиотеки, завърши министър Павлова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини