"Сиренето" с палмово масло не можело да се разгражда, имало риск от инфаркт

  • 21 ноември 2012 07:48

  • 5382
  • 5
"Сиренето" с палмово масло не можело да се разгражда, имало риск от инфаркт
©

Мирослав Найденов изрази лично мнение, а не като министър. Така Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите оправда земеделският министър, който поиска на „млечните продукти“ с растителни мазнини да има етикети вредни за здравето по примера на етикетите на цигарите.

Според Зоров, когато става въпрос за продукти, които не са произведени на 100% от животински суровини не трябва да носят името „млечни“. Когато става въпрос за продукти от растителни мазнини говорим за бизнес за няколко милиарда със сериозно лоби, каза Димитър Зоров

Диляна Славова, която е председател на Национална асоциация на млекопреработвателите не смята че идеята на министъра е адекватна, защото ще се предизвика истинска буря в Европа, тъй като става въпрос за храни. Ако има вреден елемент в тези храни те трябва да бъдат забранени, убедена е Славова. Практиката в ЕС е, че се произвеждат както скъпи млечни храни, така и евтини продукти от растителни мазнини.

Диетологът проф. Донка Байкова разкри, че палмовото масло е с качества на свинска мас и маргарин. За да има структурираща роля за оформянето на сирене палмовото масло трябва да се преработи и да се хидрогенира като се стига до концентрирането на трансмастни киселини. Така обаче човешкият организъм не може да ги абсорбира, води се до напълняване и до инфаркти.

Последвайте канала на

Novini.bg
5382 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Zeitgeist

2014.02.03 | 13:15

5
При хидрогенизацията се прибавят водородни атоми към молекулите на двойните връзки на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в маслата от растителен произход, за да се превърнат в наситени. За да протече този процес, се изисква повишено налягане, температура от 120 до 210 градуса по Целзий и наличието на метален катализатор. Количеството на трансмастните киселини в мембраните на клетките при някои хора е нараснало до 20%, а би трябвало да е нула
bat pan4o

2013.01.28 | 13:08

4
МНОГО ПРОСТО-да се направи както в дания-да се пише какво се влага в млечните продукти.да се забрани да се продава неопаковани продукти без надпис за производител и сьстав напродукта,НАИ ДОБРЕ продукт в които има палмово масло да не секазва млечен продукт а растителен.НЕ Е ВЕРНО ЧЕ НЕ НИ ВЬЛНУВАТ ТЕЗИ НЕЩА-ТАКА ТИ СЕ ИСКА НА ТЕБ АНОНОМНИ ПРОИЗБОДИТЕЛЮ НА ПАЛМОВИ СИРЕНА И КАШКАВАЛЧЕТА,ТРЯБВА ДА ЛЕЖИШ В ПАНДИЗА АКО СМЕ НОРМАЛНА ДЬРЖАВА.

2013.01.04 | 15:14

3
Химическите добавки в храните ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ РАЗВИТА СЪОТВЕТНО НЕ ОТ МАЛОУМНИТЕ АВТОРКИ ТЕ МРЪНКАТ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ ВЪЛНУВАТ НИКОЙ !ОБЩУВАНЕТО С МАЛОУМНИ Е ЗАРАЗНО !

2012.11.26 | 19:32

2
че палмовото масло е с качества на свинска мас и маргарин.Po4nahte da se brasnete kato muslitata,sega may i svinskoto 6te otkajete

2012.11.23 | 13:34

1
Че ти мас ли ядеш бе? За месото никой нищо не казва!

Добави коментар

Водещи новини