Адвокат Владимиров: България трябва да се погрижи за задържаните в Испания моряци

  • 20 ноември 2012 07:52

  • 670
  • 1
Адвокат Владимиров: България трябва да се погрижи за задържаните в Испания моряци
©

Рано е да се говори за вина на някоя от българските институции що се отнася до процеса на българските моряци от кораба "Свети Николай", задържан в Испания за трафик на наркотици. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ адвокат Владимир Владимиров.

Българското външно министерство няма отговорност или вина по случая, тъй като всичко по процеса, дори и намирането на преводачи, е отговорност на испанското правосъдие. Но след като страната ни е допуснала веднъж задържането на своите граждани, трябва да подсигури тяхната защита. Изключително важно е да се поиска от испанското правосъдие строго спазване на правата за защита, което, според мен, се пренебрегва, обясни Владимиров. Страхувам се да не стигнем до Страсбург, каза още той.

В случая става дума за български граждани, за кораб, плаващ под български флаг, както и за престъпление, станало на този кораб, което по европейското законодателство означава, че трябва случаят да се решава в България. Но щом нашата страна е разрешила испанците да заловят българските граждани, тя трябва да подсигури запазването на правата им, каза адвокатът.

Според него разковничето е и в залавянето на целия екипаж. Някои от тези хора да бъдат оневинени, тъй като нямат съпричастност към трафика на дрогата. Необяснимо е да се смята, че всички знаят какво е имало на носа на кораба, каза той. Подчертавам, че основните заподозряни за трафика не са българските граждани. Основните заподозряни са група испанци и други чужденци. Българите са приети по-скоро като съучастници, уточни юристът.

Последвайте канала на

670 1

Коментари 1

Добави коментар
edin morqk

2012.12.10 | 10:27

1
Борисов обяви: Ние знаехме предварително, че с този кораб ще се превозват наркотици, но нямаше как да предупредим моряците да не се качват. Тогава за каква предварително организирана престъпна група говори Цветанов? Не повече от трима са информираните организатори и те не са на кораба.

Добави коментар

Водещи новини