Гейовете в Пазарджик били дискриминирани

  • 04 юли 2011 19:21

  • 779
  • 0
Гейовете в Пазарджик били дискриминирани
© Булфото

Той беше приет, за да бъде спрян подготвяният гей парад в града, съобщава в. „Дневник”. Съдът е поредната институция, която се произнася по случая.

Текстът беше обявен за дискриминационен от омбудсмана и от Комисията за защита от дискриминация, която нареди на общината да го отмени.

Местните власти обаче обжалваха във ВАС и затова забраната все още стои в наредбата. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. В него магистратите приемат изводите на Комисията за защита от дискриминация, че наредбата има „дискриминационно отношение само спрямо сексуалната ориентация на лицата, които не са хетеросексуални”.

Показателни за това са мотивите, с които е приета забраната за публично изразяване на сексуалната ориентация. Те са, че се цели защита на правата на гражданите с „нормална сексуална ориентация”, като не се допускат демонстрации на гей организации.

„Тези данни са достатъчни, за да се приеме, че е налице пряка дискриминация. С въвеждането на тази забрана се създава враждебна, обидна или застрашителна среда и се накърнява достойнството на лице или кръг от лица с "нестандартна сексуална ориентация”, пише в решението на съда.

Дискриминационният текст беше приет в Пазарджик миналата година и беше оспорен от двама гей активисти - Добромир Добрев и Радослав Стоянов. Те се обърнаха и към прокуратурата и отговорът на обвинителя от Пазарджик Стефан Янев влезе в историята с уникалните си разсъждения за сексуалността. В акта си прокурорът набърка зоофилия, некрофилия и геронтофилия и други сексуални разстройства. Постановлението му предизвика скандал и беше отменено от Върховната административна прокуратура.

Заради осуетяването на гей парада Пловдивският митрополит Николай удостои с орден „Свети апостол Ерм” кмета на Пазарджик Тодор Попов и прокурора Янев. Митрополитът определи поведението им като достойно и отстояващо „християнските ценности, защита на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността”.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини