Експерти: Образованието ни е в криза

  • 25 септември 2012 12:13

  • 1093
  • 3
Експерти: Образованието ни е в криза
© Булфото

От десет години българското образование е в криза - това е изводът, който експерти направиха на конференцията "Равен достъп до качествено образование".

Бяха представени данни от международното изследване "Пиза". Според тях, знанията, които българчетата имат по четене, математика и природни науки на 15 години, в рамките на Европейските държави се постигат на 13 години. Като най-добри са резултатите във Финландия, съобщи БНТ.

Резултатите показват още, че докато в България 41 процента от хората са функционално неграмотни, в развитите държави процентът е 18, а във Финландия е едва 8%. Отличниците по "Пиза " у нас са само три процента срещу 15% във Финландия.

Според заместник-министъра на образованието Милена Дамянова, страната ни е предприела мерки за излизане от това състояние. Като конкретни стъпки тя посочи въвеждането на обучението за петгодишни, целодневното обучение, обучението по проекти и новите учебни програми, които се подготвяха. Дамянова прогнозира, че до 2020 година българските ученици, напуснали училище, ще станат само десет процента, колкото е средно за Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1093 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
родител-учител

2014.11.30 | 00:08

3
Да, в криза е като цялата държава.То е отражение на общестеото ни.възмутена съм от Милена Дамянова.Тя нищо не направи , за да се подобри образованието ни, както и всички министри до сега.Новият им проектозакон също не е реален за нашето образование.Къде се слагат наравно с Германия и Швейцатия с тая дуална система в професионалното ни образоеание?
Теорема втора

2012.09.29 | 15:15

2
Ако нещото го има, МОМН ще го развали.
Теорема първа

2012.09.29 | 15:15

1
За да е в криза нещо е необходимо и достатъчно условие да го има !

Добави коментар

Водещи новини