Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров: Университетите, осигуряващи по-добра реализация, ще получават повече ресурс - това е справедливото

  • 16 септември 2024 12:24

  • 232
  • 1
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров: Университетите, осигуряващи по-добра реализация, ще получават повече ресурс - това е справедливото
© Булфото, архив

В момента се готви реформа за финансиране на университетите, която ще бъде въведена скоро. По-добрите университети, с по-добра реализация, повече публикации и по-добро отношение към студентите ще получават повече ресурси. Това звучи справедливо, а не на калпак. Това каза проф. Димитър Димитров – утвърден учен, изследовател и преподавател, ректор на Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус".

Според него готвените реформи ще решат и проблема с лесния прием във висшите учебни заведения.

През последните три години УНСС увеличава броя на кандидат-студентите с по 20% ежегодно. "В нашия университет идват много качествени деца от средното образование, но ние имаме заслуга за това, защото обясняваме на младите хора какви перспективи могат да имат. Има и селекция – при нас влизат по-добрите. Но това също изисква много работа. Ние имаме споразумения с общините, с много училища. Направихме т.нар. изнесени изпити с формат на матура така, че да провеждаме изпитите по места“, обясни ректорът на УНСС.

Университетът си сътрудничи с Асоциацията на чуждоезиковите гимназии и Асоциацията на икономическите училища в България, в която членуват над 50 икономически гимназии. "С тях правим по седем-осем състезания годишно. Аз винаги съм изразявал уважение към тези деца, които събота-неделя идват до София и участват в състезания по финанси, по статистика, по информационни технологии“, сподели проф. Димитров.

Академичната учебна година за УНСС се открива на 17-ти септември. Сред официалните гости ще бъдат бивши възпитаници на университета: председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният министър на финансите Людмила Петкова, както и министър от Гана, завършил "Финанси и кредит“ в УНСС през 1991 г.

Безработицата у нас: уменията на хората се разминават с очакванията на бизнеса

УНСС полага много усилия да привлича чуждестранни студенти, заяви проф. Димитър Димитров. "Имаме програми с Китай, с Косово, с Италия, част сме от Европейския алианс на европейските университети ENGAGE.EU с още девет бизнес университета. Но помощта трябва да е по-значима и по-видима, и то изразяваща се с пари, с ресурси, а не само на думи. В последните години няма ръст на чуждестранните студенти в УНСС“, допълни той.

През последните години се променя и профилът на преподавателите в Университета. "Половината преподаватели се занимават с бизнес или дейност, свързана с тяхната специализация в университета. Имаме журналисти, бизнесмени, целият финансово-счетоводен факултет са банкери, експерт-счетоводители, различни експерти, ръководители на строителни компании, маркетинг компании, участват в бордове. Те са в реалния бизнес и виждат нещата от тази гледна точка. Има и хора в държавните институции, някои стават министри, депутати. Т.е. реалният живот присъства чрез преподавателя вътре в университета и може да бъде даден добър пример на нашите студенти“, обясни проф. Димитров.

УНСС има около 300 споразумения с бизнес организации и държавни институции, където студентите могат да се развиват чрез стажове и стипендии.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
232 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.16 | 15:16

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини