Училището излиза солено: Несесерът струва колкото раницата

  • 21 август 2024 22:17

  • 429
  • 1
Училището излиза солено: Несесерът струва колкото раницата
© Gettyimages

Един добре зареден с пособия ученически несесер достига цена от над 80 лева, колкото струва и среден клас раница.

Това става ясно от проверка на „Телеграф“ в книжарниците, където вече се усещат вълненията за приближаващия първи учебен ден.

Алтернативата е да се купи с поне наполовина по-евтин, но допълнително да се оборудва с комплект моливи, флумастери, чертожни инструменти, ножичка, острилка, лепило и гума. Такива могат да бъдат намерени и за около 10 лева, но здравината и дизайнът няма да са същите, а декорацията няма да отговаря на модата, която производителите налагат сред най-малките. Както при раниците и тетрадките малчуганите карат родителите си най-често да им купуват и несесери, украсени с ликовете на любимите им анимационни герои или с фрагменти от най-популярните електронни игри, с които се забавляват на своите телефони, таблети и компютри.

Подготовката за училище е по-лесна и изгодна с tbi bank и Ozone.bg

„Все още не може да се каже дали има нов хит. През миналата година масово купуваха раници, аксесоари, а и тетрадки с Майнкрафт. Фортнайт също е популярна игра и присъства като щампа или десен на много артикули. При най-малките традиционно популярни са колите, Спайдърмен, а при момичетата мотивите с Елза от „Замръзналото кралство“, разказа пред „Телеграф“ Стефан Радев, служител в един от най-големите обекти на популярна верига книжарници.

В някои от големите търговски вериги още от тази седмица започнаха промоциите на тетрадки и ученически пособия в щандовете за нехранителни стоки. Тетрадките от 40 листа с тесни и широки редове или квадратчета, каквито ползват първолаците, струват по 95 стотинки. Още по-евтино могат да се намерят и при онлайн търговци и в други обекти. В общи линии цените започват от 50 стотинки и надхвърлят 15 лева за по-луксозни изпълнения със спирала и твърди корици. Все по-голяма популярност набират и отделни чанти само за тетрадки, чиито цени започват от 8 лева, както и чантичките и кутиите за обяд, които могат да ви излязат и над 30 лева в зависимост от изпълнението. Търговците предлагат включително и термоварианти, които запазват температурата на поставените вътре продукти.

По отношение на раниците и търговци, а и лекари ортопеди съветват да се подбират такива с ергономичен и подсилен гръб. Те подпомагат правилната стойка при носене, особено при най-малките - от първи до четвърти клас. Пазарът изобилства от различни марки и модели, като най-евтините са по 20-30 лева, но на пръв поглед си личи, че качеството им не е подходящо за носене на повече от 3-4 килограма. Средният клас ученически раници струват по 70-80 лева, а тези около 100 лева са още по-стабилни. Някои модели се предлагат и с гаранция от по 2 години. Тя не покрива щети по външния вид, протриване на плата или обезцветяване на декорацията, а касае предимно основните шевове, дръжката и циповете. Най-скъпите модели стигат до 450 – 500 лева. Интересното е, че те се предлагат и на изплащане на до 10 вноски без оскъпяване.

„По отношение на цените не може да коментираме някаква съществена разлика спрямо миналата година. Има известно поскъпване, но то е само при някои артикули и рядко надхвърля 10 процента“, каза още консултант-продавачът Стефан Радев.

В края на миналата седмица книжарниците масово са заредили новите учебни помагала, като в някои обекти те още са натрупани в кашони между щандовете. Предвид гласуваните промени в Закона за предучилищното и училищното образование, вследствие на които от предстоящата 2024/25 учебна година безплатни учебници ще има за всички от 1-ви до 12-и клас, именно помагалата във вид на учебни тетрадки, сборници и книги за ученика ще бъдат основният разход за родителите.

„Има промени в учебното съдържание за няколко класа и това налага по-сериозно зареждане. Тепърва след предварителните родителски срещи ще станат ясни и изискванията на конкретните учители и тогава ще се види кое и как е най-предпочитано“, коментира още Стефан Радев пред „Телеграф“.

Като цяло се запазва тенденцията и за макар и минимално поскъпване на учебните помагала, както и на учебниците по профилираните предмети, които не влизат в пакета на държавната помощ. Тя покрива само основните предмети, но не и тези по чужд език в езиковите гимназии или по специалните дисциплини в професионалните гимназии. В някои училища цената на комплект такива учебници стига и до 300 лева.

Марковите раници втора ръка за учениците вървят по 30 лева, показа проверка на вестник „Телеграф“ в магазините за употребявани дрехи и стоки. По-малко от месец преди старта на учебната година търговците отчитат интерес към раниците втора ръка. По-евтините марки могат да се намерят и за 18 лева. Раниците, които са ергономични с ортопедичен гръб и се рекламират като най-удачни за първолаците, пък вървят между 25-30 лева. Обикновено най-евтините такива закупени нови струват между 150-160 лева. Раниците за малчуганите от детската градина пък вървят между 8 и 10 лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 23:25

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини