Нов списък от 193 професии утвърди МОН

  • 21 август 2024 22:07

  • 468
  • 1
Нов списък от 193 професии утвърди МОН
© pixabay

Нов списък на професиите утвърди Министерството на образованието и науката (МОН). Това се налага във връзка с измененията на Закона за професионалното образование и обучение. Документът съдържа 193 професии, от които 40 са в дигиталния и зеления сектор, съобщават от МОН в сайта си.

Предвижда се професионалното образование и обучение да се осъществява по професиите, включени в новия списък от учебната 2026/2027 година за приетите ученици в осми клас, а за навършилите 16 години - от януари 2026 година.

Новите професии акцентират върху трудовите дейности, свързани с дигитализацията и устойчивото развитие в различните сектори: "Интегриране на дигитални технологии", "Интелигентни системи", "Анализ на данни", "Дизайн на дигитални и печатни медии", "Разработка на софтуер", "Роботика", "Автоматизация и управляваща техника", "Зелени технологии, кръгова икономика и устойчиво развитие", "Зелени технологии в черната металургия", "Технологии в биопроизводствата", "Безпилотни летателни апарати", "Хибридни и електрически пътни превозни средства", "Електрообзавеждане на тролейбуси и електрически автобуси", "Устойчива мода", "Устойчиво земеделие и растителна защита", "Автоматизирани системи и технологии в машиностроенето", "Дигитално проектиране на мебели и интериор", "Дигитален дизайн на текстил", "Механизация и цифровизация в аграрния сектор" и други.

Безработицата в страната през юли - 5,41%

Съобразно изискванията на закона степените на професионална квалификация се надграждат в рамките на професията със съответните нива по Европейската и Националната квалификационна рамка.

Списъкът е динамичен и по аргументирани предложения на ресорните министерства и национално-представителните работодателски и синдикални организации може да се допълват или заличават професии. Предвижда се актуализации в него да се правят на всеки шест месеца. Списъкът може да се актуализира два пъти годишно.

Към новия списък ще бъда изготвена съпоставителна таблица за съответствието на професиите и техните степени със специалностите и професиите от действащия до 2026 година Списък на професиите за професионално образование и обучение.

МОН изготви новия списък в максимално широк диалог с всички заинтересовани страни. Той бе съгласуван и с национално-представителните работодателски и синдикални организации, и с ресорните министерства, като получените от тях становища бяха взети предвид, отбелязват от образователното министерство.

Новият списък на професиите за професионално образование и обучение може да се види ТУК.

В края на август 2023 г. около 60 процента от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени, каза тогава министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на форума "Възможности за пазара на труда в Североизточна България" с участието на министър-председателя акад. Николай Денков. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Образователният министър се позова на данни от проучване, което е направено във Великобритания. "Очаква ни трансформация във всички области на живота и ние трябва да подготвим днешните ученици за това, като им дадем най-добрите възможности за реализация", допълни тогава министър Цоков. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.21 | 23:25

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини