Колежът по телекомуникации и пощи става на 130 години

  • 05 септември 2012 19:53

  • 985
  • 0
Колежът по телекомуникации и пощи става на 130 години
©

Преди 130 години княз Александър Първи основава първото Държавно телеграфо-пощенско училище. Така днес Колежът по телекомуникации и пощи се нарежда сред най-старите висши учебни заведения у нас, като преди него са отворили врати само Софийският университет „Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия, разказва БНТ.

През годините възпитаници и преподаватели пишат дългата и любопитна история на учебното заведение. В началото армията подготвя така нужните за страната специалисти. Според Ньойския мирен договор обаче Телеграфопощенското ведомство е закрито.

След възобновяването на учебните занятия през 23-та година на миналия век обучените тук кадри изграждат и поддържат основните у нас телефонни и телеграфни връзки, както и обработката на писмата.

Съвсем скоро освен бакалавърска студентите на Колежа ще могат да излизат и с магистърска степен. Във висшето учебно заведение вече е въведена Европейска система за натрупване и трансфер на кредити, която има различни перспективи за обучаващите се.

Висшето училище по телекомуникации и пощи тази година през декември ще отбележи двоен юбилей - 130 години от основаването и 15 години от преобразуването му в колеж. В чест на юбилеите вече са отпечатани и марки с нумизматична стойност.

Последвайте канала на

985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини