Проф. Галин Цоков: Учебните програми са прекалено натоварени

  • 24 юни 2024 20:00

  • 1672
  • 6
Проф. Галин Цоков: Учебните програми са прекалено натоварени
© Булфото (архив)

"Учебните програми в училищата са прекалено натоварени", каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на по време на Годишната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование, която се провежда в курорта "Слънчев бряг", предаде БТА.

"Едно от предизвикателствата, свързани с качественото образование, е проблемът с учебните програми, които са прекалено пренатоварени, демотивират учениците и не са диференцирани съобразно интересите и възможностите им. Трябва да се има предвид обаче, че във всяка една образователна система промените в учебните програми и учебното съдържание не могат да станат изведнъж. Доказателство за това е, че две години комисии са обсъждали програмите на учебното съдържание и експертите не са стигнали до общо мнение - кое да отпадне и кое трябва да се добави", посочи министър Цоков.

„Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание", сподели министърът.

Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на допълни: Виждате колко е сложен процесът, ние започнахме да мислим в друга посока и това бе записано и в правителствената програма.

Според министъра на образованието учебните програми трябва да бъдат по-рамкови, ориентирани към компетентности, а не само към даване и възпроизвеждане на знания. "Ориентацията към компетентности до голяма степен ще разтовари програмите от излишно съдържание", убеден е той.

Вторият основен момент е свързан с по-голяма интегралност на знания и формиране уменията на учениците. И трето, което е много важно - това е една по-голяма адаптивност на учебните програми- т.е. възможност те да се адаптират към конкретни местни училищни условия", поясни Цоков.

Стартира проект между МОН и Google, който ще обхване над 200 български училища

В двудневната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование участват директори и заместник директори на училища, представители на Регионални управления на образованието, както и директори на училища от Мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник", координирана от Център "Амалипе".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1672 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.06.25 | 00:35

6
Какви натоварени програми са те били по главата бе! Осмокласници не могат да четат и пишат!

2024.06.25 | 00:14

5
СДС - ДПС - ГЕРБ НИКОГА ПО-ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ! ТЕЗИ НЕ-БЪЛГАРИ ТЕНГРИСТИ БАНГОВЦИ МАНГАЛИЗИРАХА И УНИЩОЖИХА БЪЛГАРИЯ за последните 35г.

2024.06.24 | 23:50

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.24 | 22:24

3
Немат време да си бъркат в зад ника
Анонимен

2024.06.24 | 20:46

2
Цървул
Аман Чернев

2024.06.24 | 20:38

1
Щом Борисов е премиер, логично е Брендо да е президент. България президентска република. Слава Брендо.

Добави коментар

Водещи новини