Наплив от желаещи да учат „Медицина“ в Бургаския университет

  • 17 юни 2024 11:33

  • 770
  • 0
Наплив от желаещи да учат „Медицина“ в Бургаския университет
© Булфото (архив)

Магистърската специалност „Медицина“ е най-желаната в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. На първия предварителен изпит се явиха общо двеста кандидат-студенти, на втория, провел се в събота, 119 се явиха на предварителен изпит по биология и 137 по химия. Традиционно конкуренцията е по-голяма при момичетата. Това съобщи за БТА Сивелина Илиева от пресцентъра на университета.

„Сред кандидатите преобладават жените. На втория предварителен изпит съотношението бе 70 на 30. Сред кандидатите имаше младежи от Силистра, Павликени. Те споделиха, че много харесват града ни и биха искали да учат тук, да живеят тук и може би да се установят за постоянно в Бургас“, коментира Илиева.

На 13 и 14 юли ще се проведат редовните изпити по химия и биология.

Чуждестранни студенти по медицина получиха дипломите си в Плевен

Желаещите да учат „Медицина“ в бургаския университет се борят за 40 места.

Предстои и въвеждането на нова специалност „Фармация“. Тя ще бъде окончателно вкарана в общите специалности, когато открием Фармацевтичния факултет, който ще се строи в периферията на университета, уточни Илиева.

През учебната 2023/2024 година Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ успя да приеме с 10 на сто повече студенти от България. Университетът развива активно специалността и вече обучава и чуждестранни студенти. От една година започна прием в чуждоезиково обучение, като 52-ма студенти от 17 държави изучават медицина.

Последвайте канала на

Владимир Василев
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини