Учениците от десети клас се явяват днес на изпит по БЕЛ

  • 10 юни 2024 06:08

  • 1062
  • 0
Учениците от десети клас се явяват днес на изпит по БЕЛ
© pixabay

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Изпитите ще се състоят в 1017 училища.

Ангажирани са и 13 853 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

От 11:00 часа започва изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи - с две по-малко от миналата година. Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване на 10 и 12 юни

На 12 юни от 8:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по математика в десети клас. Тестът съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.

Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Националното външно оценяване по български език и литература в десети клас остава на 10 юни, съобщи през април тази година служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за предаването "Денят започва" на Българската национална телевизия. Министър Цоков уточни тогава, че националното външно оценяване на 10 юни ще започне в по-късен начален час заради изборите на 9 юни. Изпитът ще е от 11:00 часа, вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 часа.

След насрочването на извънредните парламентарни избори, както и тези за Европейски парламент, в спешен порядък бе проведено оперативно обсъждане с всички Регионални управления на образованието, за да се създаде организация и въпреки вота, да не се наложи промяна в първоначално определената дата, обясниха през април от МОН.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини