Галин Цоков: Ще бъде увеличена издръжката на студенти в недофинансирани професионални направления

  • 06 юни 2024 15:20

  • 555
  • 0
Галин Цоков: Ще бъде увеличена издръжката на студенти в недофинансирани професионални направления
© Булфото архив

Работи се за промяна на модела на финансиране на висшите училища у нас чрез увеличаване на издръжката на студентите в определени професионални направления, които досега са били недофинансирани. По темата работи контактна група между различните институции. Това каза във Варна министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на, който участва в пресконференция преди поредното заседание на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, което се провежда в този час в Икономическия университет в града. 

Трябва да има преразпределение на средствата за висшето образование на базата на промяна на коефициента на издръжка в определени професионални направления, обясни министърът. Той допълни, че в момента „ножицата“ между направленията е много голяма и се цели това да се регулира, но не чрез намаляване на коефициента, където е висок, а с увеличаването му, където е нисък като например филологическите и социални науки, икономиката и управлението. Цоков посочи, че сега издръжката за обучение на един бъдещ учител е два пъти по-малка от тази на ученик в средното образование. 

Министърът обясни още, че с промяната на Закона за висшето образование предвидените средства за по-високите заплати на преподавателите са подробно разчетени, но се оказва, че те не са заложени в Закона за бюджета. Съществува възможност при положителен баланс в хазната тези средства да бъдат получени от университетите, но засега такъв няма, затова са проведени разговори с всички политически партии, представени в Парламента, които декларират, че до края на месец юни ще бъдат осигурени близо 183 милиона лева в системата на висшето образование. 

Съветът на ректорите създава две комисии - по бюджет и по правни въпроси

Обсъждат се и възможностите за подобряване и модернизиране на сградния фонд на висшите училища, което може да залегне в нова национална програма за следващия парламент и средствата да бъдат предвидени в бюджета за 2025 г., съобщи още Цоков. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини