Висшите училища остават в протестна готовност

  • 27 май 2024 12:37

  • 227
  • 1
Висшите училища остават в протестна готовност
© freepik.com

Университетите остават в протестна готовност.

Това каза днес във Варна председателят на Съвета на ректорите в България проф. Миглена Темелкова, цитирана от БТА. Тя припомни, че за висшите училища бяха изплатени 39 милиона лева и подчерта, че за тази година са нужни още 184 милиона лева. Тази сума е, за да се достигне изпълнението на нормите на закона за висшето образование и да се обезпечи целият образователен процес, включително заплатите на административния и академичния състав, обясни Темелкова. Председателят на Съвета на ректорите допълни, че законът предвижда 10 процента от бюджетите на университетите да бъдат насочвани за научно-изследователска и художествено-творческа дейност. В момента всички висши училища, без БАН и военните, получават 1,5 на сто, каза проф. Темелкова и уточни, че недостигът е 66 милиона лева. Тя подчерта, че въпреки тези финансови ограничения, университетите през последните години са успели да увеличат няколко пъти научно-изследователската си продукция, както и публикационната си активност в реномирани световни бази данни.

Темелкова и председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) проф. Елиза Стефанова коментираха и необходимостта от сериозни законови промени, за да се улесни процедурата за привличане чуждестранни студенти у нас. По думите на проф. Стефанова е нужно да се работи и за т.нар. признаване на дипломи в рамките на ЕС. Процедурите в момента затрудняват дори българи, учили зад граница, които искат да карата магистратура в наши университети, обясни председателят на НАОА. Според нея в това отношение проблем създава и фактът, че срокът на бакалавърското обучение у нас се разминава с повечето страни в Западна Европа. По думите й, ако продължителността на програмите бъде уеднаквена и стане 3-годишна, признаването на дипломи ще бъде облекчено. 

Въпреки увеличението: Синдикатите във висшето образование ще излязат на протест

Ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров допълни, че намаляването на срока на бакалавърските програми е заложено в Стратегията за висшето образование, но условията как може да се реализира това са твърде неясни. През миналата година министерството на образованието се опита да подеме такава кампания, но условието беше всички висши училища в рамките на едно професионално направление да се съгласят да минат на 3-годишни бакалавърски програми, допълни Станимиров. И подчерта, че ако не се реализира по този начин, ще се получи неравнопоставеност между университетите.

Проблемите пред висшето образование са темата на семинар за предизвикателството пред сектора, чийто домакин е Икономическият университет във Варна. В дискусията участват представители на академичната общност в страната и на парламентарната комисия по наука и образование. В разговора се включи и областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, а специален поздрав отправи министърът на образованието Галин Цоков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:18

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини