Ръководството на БАН изцяло подкрепя позицията на Съвета на ректорите

  • 16 май 2024 16:44

  • 315
  • 3
Ръководството на БАН изцяло подкрепя позицията на Съвета на ректорите
© Wikimedia Commons

От пресцентъра на Българската академия на науките изпратиха до медиите становище относно отворено писмо на Съвета на ректорите по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. 

Публикуваме позицията на БАН без редакторска намеса:

"Ръководството на Българска академия на науките изцяло подкрепя позицията на Висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо до държавните институции от 14.05.2024г. Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на доходите на преподавателите и учените и неспазването на Закона за висше образование  е  недопустим акт. Приетите промени в ЗВО, осигуряващи предсказуемо и плавно нарастване на заплащането на висококвалифицирания труд на хората в сферата на висшето образование и науката, са резултат от съвместните усилия на цялата академична общност и профсъюзите и бяха подкрепени с разбиране от Министерството на образованието и науката и в Комисията по образованието  и науката в Народното събрание.  

Държавните университети обявиха: Спираме работа и започваме продължителни протести

Високото качество на висшето образование и научните изследвания в България би трябвало да са национални приоритети и основна част от националната ни сигурност, което налага подготовката и квалификацията на високо образовани преподаватели и експерти във всички области на науката и познанието. Изграждането на кадри е дълъг процес, който изисква спазването на конкретни ангажименти от държавните институции, гарантиращи устойчивост и конкуренноспособност. Образованието и науката са основните фактори за просперитета на всяка нация и трябва да залегнат в дългосрочната стратегия на политическата класа с ясни отговорности, които да бъдат спазвани".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
315 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 11:06

3
❤️ Г­о­­р­­е­­щ­­­и­ ­м­о­­м­­­и­ч­е­­т­­а­ ­­в­­и­­ ­­о­ч­­а­­к­в­а­­­т ­­­-­­­ X­­­1­8­­­.­­­F­U­N

2024.05.16 | 21:12

2
Това трябваше да се закрие, преди години. Само пара харчи, файда-няма

2024.05.16 | 18:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини