Над 3000 ученици в Шумен преминават на едносменен режим

  • 23 април 2024 15:00

  • 1403
  • 1
Над 3000 ученици в Шумен преминават на едносменен режим
© Bulphoto (архив)

С инвестициите в материалната база по програмите на Министерството на образованието и науката (МОН) предстои близо 3000 ученици в Шумен да преминат в едносменен режим на обучение. Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на във Второ основно училище "Д-р Петър Берон", в което той е завършил основното си образование, цитиран от пресцентъра на МОН.

"Тук е учила майка ми, синът ми, а и аз самият. По-важното е обаче, че тук са се подготвяли стотици български учители, защото това е едно от първите базови училища у нас, създадено към учителски институт за подготовка на гимназиални учители през далечната 1821 г.", каза проф. Цоков. По думите му българското образование има сериозни традиции, които трябва да съхраняваме и възраждаме. 

"Студентите, бъдещи учители, трябва да се обучават в класните стаи, така както е било през годините”, акцентира министърът. Той обясни, че започва нов европейски проект, по който дуалното обучение ще влезе в университетите, а особен фокус ще бъде насърчаването на педагогическите факултети да установят партньорства с училища, в които да се случват стажовете на студентите през целия период на подготовката им.

Министър Цоков награди първокласниците от Тервел, върнали голяма сума пари

Министър Цоков се срещна и със своята учителка по български език Сийка Златева, която е била и учител на майка му. Тя изрази радостта си, че училището е подготвило настоящия министър на образованието и науката, и му пожела още много успехи. В срещата се включиха и други пенсионирани педагози, които са преподавали на министъра. Това са Янка Аврамова - учителката му по география, по биология - Мария Касабова, и Петър Василев - по трудово обучение. В разговора участва и настоящият екип на училището, ръководено от директора Павел Павлов.

Министър Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на посети и Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", където разговаря с преподавателите и с ръководството за проблемите пред образователната институция, и за приоритетите в развитието на висшето образование и науката в България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:09

1
❤️ Г­о­­­р­­е­щ­­и­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­т­­а­ ­в­­и­­ ­­­о­ч­­­а­к­­­в­а­т ­­-­­­ X­1­­8­.­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини