Държавната агенция за закрила на детето: Има пропуски в училището на изчезналата Ивана

  • 29 февруари 2024 15:32

  • 2904
  • 4
Държавната агенция за закрила на детето: Има пропуски в училището на изчезналата Ивана
© Bulphoto (архив)

Пропуски в училището на изчезналата Ивана от Дупница са открили при проверка експерти на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Това съобщи пред БНР Мариана Илиева, началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията.

Тя разказа, че съученици на Ивана са притеснени, защото в публичното пространство се твърди, че те са виновни. Експертите са разговаряли с тях, за да ги успокоят и са отговорили на всичките им въпроси, за да не се чувстват виновни за случилото се.

Илиева обясни, че се обработват резултатите от проверката и до 10 дни докладът ще бъде готов.

"В училищната среда има пропуски. Не е работено с учениците от класния ръководител по проблемите за насилието. С Ивана не е работено от психолога. Не са изследвани в цялост проблемите при конкретното дете, които се били видими в последната година", каза експертът.

Прокуратурата с разкрития за изчезналата Ивана

И допълни, че "до социалните работници не е достигнала информация, за да направят цялостна преценка за рисковете и каква подкрепа да се окаже на родителите, за да се предотвратят по-задълбочените проблеми".

Мариана Илиева обясни, че в училищната среда е необходимо да се говори за насилие и за деца с агресивно и различно поведение, които са изолирани.

"Трябва да се говори, за да бъдат приети и да се социализират. По отношение на родителите, разбирам притеснението им, защото най-трудно се приемат проблемите в поведението и здравословното състояние на децата. Тогава трябва намеса на институциите, за да се помогне на детето", коментира Илиева.

Тя уточни, че в доклада ще се съдържа информацията, която са събрали само от училището:

"Общо взето не е споделяла. Психолог не е разговарял с нея. Не е споделяла за вербално и физическо насилие. Смятам, че момичето е имало нужда от подкрепа. От миналата година е било изолирано. Тази година рязко е променило поведението си. Категорично може да се каже от психолог и специалист защо се е случвало. Но от училището е трябвало да информират другите органи за закрила".

И преди да е готов докладът е ясно, че са открити нарушения в училището и в документа ще има препоръки и предписания, сподели експертът.

57 клипа качени накуп в Тик-тока на Ивана, два дни преди да изчезне

"Задължително ще укажем и напомним задължението на училището и на всички учители, персонално, да информират ДАЗД, дирекция "Социално подпомагане", и МВР, както и повече работа на психолога и подаване на информация от учителите към психолога и директора, за да се оказва нужната подкрепа. В случаи, когато училището не може да се справи с различното поведение на такива деца, трябва да информират социалните", категорична е Илиева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2904 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 09:32

4
❤️ Г­­о­­р­е­­щ­­и­ ­­м­о­м­и­­­ч­е­­т­­­а­ ­­в­­и­ ­о­ч­­а­­­к­в­а­т ­-­­ X­1­­­8­­.­F­­­U­­­N

2024.02.29 | 18:12

3
Спрете да тормозите учителите и да не виждате къде е проблема!

2024.02.29 | 16:58

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.29 | 16:13

1
Пак се пропуска основният фактор- семейството, които са мълчали за проблемите й като насрани.

Добави коментар

Водещи новини