Обичаме да сме патриоти, но повече обичаме руската култура и сръбската музика

  • 28 февруари 2024 17:00

  • 9628
  • 0
Обичаме да сме патриоти, но повече обичаме руската култура и сръбската музика
© Pixabay/Novini.bg

„Нашата работа зависи от нашите собствени усилия“
~ Васил Левски

 

Това е най-малко споделяният и познаван цитат от Левски. И май никой не си го е татуирал изобщо. Става дума за усилия, при това собствени… ние не обичаме да правим усилия. Ние обичаме другите да правят максимума за нас, а ние – санитарния минимум; ако пък можем да минем и без него, най-добре, че да се не минем! 

Не обичаме дори мигач да даваме, обичаме да псуваме неразбралите намеренията ни пешеходци, дръзнали да пресекат пред нас, непрочели мислите ни. 

Обаче обичаме да проклинаме всеки, който не е спазил правилата до последната запетайка. Правилата са за другите. Затова се караме, псуваме и бием по светофари и кръстовища, по улици и тротоари. Защото ни настъпват по егото, а то е болнаво и чупливо, пà ние сме най-мъжките мъже. 

Обичаме да караме с превишена скорост, но най-мразим някой друг да го прави. 

Обичаме да гепим от служебната нафта, но всички други я съсипàха тая държава… основно с кражбите си. 

Корупцията я мразим, понеже не можем да намажем от нея. Казваме: е-е-е-ех, да имаше кой и на мен да „даде“. И търсим начин да курдисаме, ако не себе си, то поне детето – следващото поколение – на хубава службица, където да му падат далаверки. Кражбата от общото ни е любимото нещо, иначе сме патриоти. 

Обичаме да се вайкаме, че България няма производство, когато НСИ ни каже, че има и че върви нагоре, псуваме „лъжците“ и с умиление си спомняме по байтошово колко по-добре си бяхме и каква велика ни беше държавата с всичкия му там брак и боклук. 

Обичаме да псуваме Запада от плажовете на Запада. Обичаме да хвалим русия, но внимаваме никога да не ни се удаде да я посетим. Сега вече е по-удобно да си намираме оправдание – има война, не можем вече да я посетим. А защо не сме я посетили десетилетия досега…? Не е ваша работа, подлоги. 

Обичаме си „историята“, но я обичаме само в съветския вариант, където българските герои са малки и невзрачни, а альошата и моча ни стърчат над главите. Ако някой се осмели да поиска да си върнем истинската история, с която да се гордеем, ще го обвиним, че „пипа историята“ и я „подменя“. А, ако сме „журналисти“ или „политици“, може и някоя рубла да намажем за усилието. 

Обичаме да се фукаме с най-древната азбука, дето е на няколко хиляди стотин милиарда години, най-стара в галактиката, но не искаме 24 май да ни е национален  празник, искаме 3 март – денят, в който руснаците изместили стария господар – османците. Смяната на господари е национален празник, особено много ни харесва децата ни да не са прочели, че в Санстефанския договор България не съществува, а има задунайски окупирани територии. Че да продължат „традицията“ да са коленопреклонни благодарници до гроб. 

Обичаме да се фукаме с измислици и да се пишем, че ние сме дали всичко на света, но успелите българи ги плюем, най-обичаме това да правим. Георги Господинов, Мария Бакалова, Гришо, Бербатов, всичките са „късметлии“ и некадърници. Но виж – с митични летящи чинии и тайни цивилизации – сме горди. Но най сме горди, че сме били „роби“. 

Обичаме да се подиграваме на макетата, че крадат история, докато ние сме… тракийци. 

Обичаме да мразим Запада, докато правим фирмички за „усвояване“ на еврофондове, точно както обичаме да плюем Запада, пишейки у Фейса от кафенето пред Айфеловата кула.

Обичаме иновациите, но мразим айтитата, щото зѝмат много големи заплати. 

Молим се за инвестиции, но мразим инвеститорите, защото „искат да ни изкупят държавата“. Самите ние инвестираме само в чалготеката, силикона и екскурзиите до Запада, откъдето да плюем по Запада. 

Обичаме да имаме „лагер“. Я руски, я американски, я някакъв друг. Мразим мисълта, че можем да сме в собствен лагер и че геополитическото ни положение може да ни даде лост ние да извиваме ръце, вместо нашите да извиват. Страх ни е. И малко ни мързи. 

Обичаме да сме патриоти, но повече обичаме руската култура и сръбската музика. 

_________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
9628 0

Водещи новини