Министър Цоков се срещна с посланика на РСМ у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска

  • 22 февруари 2024 11:34

  • 375
  • 2
Министър Цоков се срещна с посланика на РСМ у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска
© МОН

Засилването на сътрудничеството между висши училища и научни организации, както и  включването в приоритетни за ЕС инициативи като европейските университетски алианси. Това бяха част от темите, обсъдени по време на срещата между министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на и посланика на Република Северна Македония у нас Н. Пр. Агнеза Руси Поповска. В разговора участва и проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката. 

Специален гост в МОН беше Дорина Иванчева, ученичка в 12. В клас на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Тя е сред наградените в конкурса на МВнР за есе „Посланик за един ден“ и като част от инициативата имаше възможност да участва в дипломатическа среща. 

По време на разговора бяха коментирани политиките насочени към студентите и докторантите от Северна Македония. Отбелязани бяха и съвместните научни проекти на учени от БАН и Македонската академия на науките и изкуствата, сред които и такива финансирани от фонд „Научни изследвания“ на МОН, както и от Рамковата програма „Хоризонт 2020“.

Министър Цоков: Разработваме единен стандарт за образование и грижи за децата до три години

И двете страни се обединиха около необходимостта от задълбочаване и надграждане на двустранните образователни и научни връзки в рамките на подписаната Програма в областта на образованието и науката между България и Северна Македония за периода 2022-2025 година, съобщават от пресцентъра на МОН.

В срещата участваха още Пейка Траяновска, съветник на посланик Поповска, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и експерти от МОН. 
 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
375 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:51

2
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­­м­­­о­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­и­­­ ­о­­­ч­­­а­к­­в­­­а­­­т ­­­-­ X­­­1­8­­­.­­­F­­U­­­N
гнома

2024.02.22 | 11:39

1
каже че македония е българия

Добави коментар

Водещи новини