Доц. Екатерина Тодорова: Дислексията не е диагноза, а състояние

  • 06 февруари 2024 12:50

  • 894
  • 2
Доц. Екатерина Тодорова: Дислексията не е диагноза, а състояние
© Pixabay

Парламентарната комисия по образование и наука прие на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които става възможно предоставянето на техническо устройство на ученици с дислексия.

Доц. д-р Екатерина Тодорова, преподавател в департамент "Здравеопазване и социална работа“ и директор на Центъра за подкрепа на студенти със специални образователни потребности на НБУ, отбеляза пред БНР, че дислексията не е диагноза, а състояние. 

Всички деца имат трудни дни, но някои имат повече

Около 18% от децата в начална училищна възраст изпитват някакви затруднения, свързани с ученето. А между 7 и 8% са тези с чиста дислексия, посочи тя в предаването "Хоризонт до обед".  

Най-ранната възраст, в която може да поставим диагнозата, е осем години, обясни тя. 

Дислексиците са със средна или над средната интелигентност – хора с много висок потенциал, каза доц. Тодорова.

Тя е  ентусиазирана е от мисълта, че държавата ще се погрижи да подсигури устройства за децата с дислексия. 

"Това устройство е изключително полезно. То сканира напечатан текст и го превръща в устна реч".

Има обаче и резерви. 

"Това, което ме притеснява, е, че ако се въведе в начален курс, може да замести овладяването на четенето и писането от деца с дислексия. А това не е редно. 

Употребата на това устройство в начален училищен етап трябва да бъде контролирана от специалист-логопед". Това устройство би могло да е много полезно след пети клас, отбеляза доц. Тодорова. Претеснява я и предложението педагогическите съвети в училище да определят на кои деца се полага такова устройство. Смята, че експертната оценка трябва да се извършва от специалист.

Последвайте канала на

Нора Виткова
894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:52

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­­м­­о­м­и­ч­е­­­т­­­а­­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­а­к­­в­а­т ­-­ X­­­1­­8­.­F­­U­N

2024.02.06 | 15:38

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини