Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев: Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи

  • 07 декември 2023 21:42

  • 886
  • 0
Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев: Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи
©
Слушай новината Слушай новината

райно време е да започнем сериозен дебат за това как да променим финансирането в образованието. Обсъждат се различни варианти. Надявам се от следващата година да достигнем до един нов модел, който да спре философията "парите следват студента". Трябва да сложим акцент върху качеството, трябва да се правят изследвания както в природните науки, така и в хуманитарните, и социалните. Изследователската работа гарантира добра подготовка. Трябва да се преосмисли нова политика в областта на капиталовите разходи. Това заяви ректорът на Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Георги Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му реформата във висшето образование е била в ход, "но инфлацията създаде усещане, че е забуксувала". Според него няма как да се реформира една система, ако е гневна и тревожна. 

"Пледирам да изработим нов модел, за да решим проблема със заплащането на преподавателския труд и на второ място - да решим проблема с ежедневните нужди на образователния процес", коментира ректорът на СУ.

Министър Цоков: Използваме европейския опит при подготовката на нормативни актове във висшето образование

"С Министерството на образованието ще намерим допирни точки. В края на годината получихме допълнителни средства, с които ще можем да решим някои от най-неотложните проблеми. Нашите сгради са доста стари, няколко от тях са паметници на културата с национално значение. Непрекъснато трябва да влагаме, за да създаваме приятелска среда", каза доц. Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос колко пари са необходими за реновираме, той отговори, че е нужно устойчиво финансиране поетапно в годините напред. По думите му предварителните отчети за обсерваторията са около 800 хил. лв.

"Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи. Това е така, защото в областта на висшето образование капиталовите разходи не бяха добре калкулирани като бюджет. Ще полагаме всички усилия да търсим допълнителни средства за финансиране", добави доц. Вълчев.

"Една от най-важните задачи е да успеем да решим тежките проблеми, свързани с материалните бази, някои от тях са пред катастрофа. Ще се опитаме в сравнително кратки срокове да въведем добра администрация", коментира ректорът на СУ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
886 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини