До края на седмицата ще бъдат преведени парите за увеличените заплати на университетските преподаватели

  • 12 октомври 2023 13:22

  • 774
  • 0
До края на седмицата ще бъдат преведени парите за увеличените заплати на университетските преподаватели
© Novini.bg/ Canva

До края на седмицата парите от бюджета за 2023 г., предвидени за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, ще бъдат преведени на университетите, за да може да започне изплащането. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката след среща между ресорния министър Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на и представители на синдикалните организации във висшето образование. 

Преди дни представители на тези организации алармираха, че университетските преподаватели все още не са получили увеличението въпреки предвидените за целта 16 млн. лева в бюджета и въпреки уверенията, че това ще се случи от 1 август. 

От образователното министерство информират, че е постигнато съгласие между тях и синдикалните организации във висшето образование относно заплащането на университетските преподаватели и така до края на седмицата 16 млн. лева ще бъдат преведени на 33 държавни висши училища, в които преподават над 12 400 преподаватели, от които 2400 са асистенти. 

По този начин се обезпечава и 20-процентното увеличение на техните заплати, които се вдигат от 1500 на 1810 лева със задна дата от 1 август. 

Министър Цоков: Промяната в училищното образование започва от подготовката на бъдещите учители

До тази положителна развръзка се стига, след като в края на миналата седмица от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ алармираха, че университетските преподаватели са напът да не получат обещаното увеличение на заплатите им и през октомври, въпреки че същите трябваше да бъдат вдигнати още на 1 август. 

От синдиката обвиниха за забавянето ресорния заместник-министър Генка Петрова и дори поискаха нейната оставка с аргумент, че тя е лобирала в полза на няколко медицински висши училища, заради което останалите не могат да си получат парите за увеличение на заплатите. 

От образователното министерство тогава посочиха, че при постигане на консенсус между синдикатите и университетите, средствата за възнагражденията на академичния състав могат да бъдат изплатени още през настоящата седмица. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини