Училище и детска градина в Перник се превръщат в такива с близки до нулево енергийно потребление

  • 12 октомври 2023 10:50

  • 645
  • 1
Училище и детска градина в Перник се превръщат в такива с близки до нулево енергийно потребление
©
Слушай новината Слушай новината

Община Перник започна реализация на проект „Енергийна ефективност в сгради“, осъществяван с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 по меморандума между България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Проектът се реализира по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, чиито програмен оператор е Министерството на енергетиката. На откриващо събитие на 11 октомври 2023г. в сградата на Община Перник бяха представени основните цели и приоритети на проекта.

Участие в него взеха заместник-кметът на община Перник Стефан Кръстев, представители на Министерството на енергетиката, представители на VI СОУ "Св. св. Кирил и Методи" и Целодневна детска градина No 15 "Райна Княгиня", в които ще се реализират мерките за енергийна ефективност, както и партньори на проекта.

Бургас затяга мерките заради ковид в детските градини и училищата

Три сгради в община Перник - VI СОУ "Св. св. Кирил и Методи", физкултурният салон на училището, както и целодневна детска градина No 15 "Райна Княгиня" – ще се трансформират в такива с близко до нулево енергийно потребление чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предвижда проектът. Общата му стойност е 2. 303 млн. лв.

Реализирането на проекта ще допринесе за повишено производство на енергия от ВЕИ и ще подпомогне експертния капацитет в областта на енергийната ефективност.

Дейностите по проекта ще създадат също и добра основа за задълбочаване на двустранните отношения между държавите донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и държавите бенефициенти, сред които е и България.

Последвайте канала на

Нора Виткова
645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.12 | 11:36

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини