Още 100 деца в 5 града ще учат за "дрогеристи" по австрийска програма

  • 21 септември 2023 09:00

  • 4284
  • 0
Още 100 деца в 5 града ще учат за "дрогеристи" по австрийска програма
©

Близо 100 нови ученици в пет града стартираха обучението си по перспективната професия „дрогерист“, която беше въведена в България от водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm. Със старта на новата учебна година такива паралелки бяха разкрити за първи път в ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София и в ПГПТ „Евлогий Георгиев“ в гр. Силистра. Децата ще преминат 5-годишен курс по професията с официално наименование „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Досега такива паралелки имаше в ПГХХВТ „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна, в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Димитровград и в ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен. В тези гимназии също ще има нови паралелки за учебната 2023/2024 година и така броят на децата, които се обучават по австрийска програма у нас ще стане близо 200.

Обучението в София и Силистра ще е в дневна форма

От 15 септември 2023 г. близо 50 ученици от София и Силистра се присъединиха към семейството на бъдещите дрогеристи. В рамките на гимназиалния курс на обучение те ще изучават както общообразователни предмети, така и специализирани, които се преподават само в новата специалност. Сред тях са химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Децата ще преминат и трудова практика в магазините на dm България. В София и Силистра тя ще бъде в така наречената „дневна“ форма. Това означава, че в 10,11 и 12 клас учениците имат задължителен производствен стаж. Тази практика е по няколко седмици в годината по специален график. След завършването те ще получат сертификат за придобита професия и диплома за средно образование.

Обучението за дрогеристи може да премине и при „дуална“ форма. При нея също има учебна практика. Разликата е, че задължителната практика е в 11 и 12 клас и, че тя е платена от работодателя, при който преминава. В този случай децата работят на трудов договор и получават заплата. И тук обучението завършва с професия и диплома. През настоящата учебна година „дуалната“ форма на обучение ще се прилага в ПГХХВТ „Д. И. Менделеев“, гр. Варна, в ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен и в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Димитровград.

Обучението за „дрогеристи“ е по утвърдена австрийска програма

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора.

В България това обучение се въвежда в системата на средното образование благодарение на последователните усилия на dm, в партньорство с професионални гимназии в България и Австрийското посолство. Тъй като то е ново за страната, е напълно естествено да няма учебници за него. Затова, една от първите стъпки, които компанията прави, е да изучи подробно австрийския опит и да го пренесе у нас. dm не само, че организира превода на специалните учебници, но и с помощта на водещи български експерти ги адаптира според спецификите на обучението в страната. Taкa българските деца получават същите знания като връстниците им в Австрия и Германия, което ги прави по-конкурентни на пазара на труда.

Заради добрите перспективи интересът към обучението за дрогеристи расте всяка година

Обучението за „дрогеристи“ в България стартира през учебната 2019/2020 година в гр. Варна, където беше сформирана първата паралелка. През следващите години то се разшири и в Плевен и Димитровград, а от 2023/2024 учебна година бяха разкрити паралелки и в София и Силистра.

Според Евелина Великова, управител с ресори „Обучение и развитие” и „Регион Продажби” в dm България, причината е, че професията дрогерист дава много големи възможности за развитие на учениците. Изучаването на специфични специални предмети в рамките на обучението за дрогеристи отваря широко врати за развитие на учениците. Децата могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и да направят кариера в ритейл сектора. Друга посока на развитие е в областта на разработването и производството на био продукти и на козметика. Учениците получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.

Освен това, те могат да бъдат и изключително успешни инфлуенсъри-експерти в областта на красотата и здравословния начин на живот. Причината е, че хората са все по-информирани и не е лесно да се спечели доверието им. Затова успяват само тези, които имат задълбочени познания – точно каквито са дрогеристите.

Именно големият набор от възможности за развитие допринася за нарастващата популярност на професията „дрогерист“ в България и за непрекъснатото разширяване на броя на градовете, в които тя може да се изучава. Евелина Великова казва: „Радваме се, че учениците в София и Силистра също ще могат да се присъединят към общността на дрогеристите в България. Ние сме уверени, че те ще получат ценни знания, тъй като в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Именно затова професията ще става все по-популярна и необходима - клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие.“

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
4284 0

Водещи новини