Една яслена и една градинска група се откриха в новата сграда на 176 ДГ „Зорница“ в р-н „Връбница“

  • 19 септември 2023 12:42

  • 780
  • 0
Една яслена и една градинска група се откриха в новата сграда на 176 ДГ „Зорница“ в р-н „Връбница“
© Булфото (архив)

В с. Мрамор и в с. Волуяк всички са много щастливи, защото в новата сграда на 176 детска градина (ДГ) „Зорница“ в район „Връбница“ се откриха още две групи - една яслена и една градинска. Заедно с тях и нов физкултурен салон, както и кухня, които до сега нямаше. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова за БТА по време на откриването на новата сграда.

С тази детска градина имаме история, посочи Фандъкова и обясни, че когато е започнало строителството е имало една "порутена барака", в което хората са работили и децата са ходели на детска градина. Още тогава взехме решение да обновим сградата, за да може хората и децата да се чувстват добре, посочи кметът.

По думите на Фандъкова, с тази сграда, недостиг на места в детските градини в с. Мрамор няма, както за градински, така и за яслени групи. Това е петата нова сграда в район „Връбница“, с нея и с новата, която предстои да бъде изградена решаваме проблема с недостига на места в детските градини за деца между три и шест години, посочи още кметът. Тя допълни, че това е един от 15-те района в София, където благодарение на общата работа с районния кмет, са успели да преодолеят недостига на места.

Ето как ще изглежда новата сграда към ДГ №176 „Зорница“ в село Мрамор

Предстои записване на още 27 деца в нова сграда на 176 ДГ „Зорница“, така че родителите могат да бъдат щастливи и да се възползват от тази възможност, посочи Фандъкова. По думите ѝ, това е един цялостен модел на образователен комплекс, защото освен помещения за децата, физкултурния салон и новата кухня, върху сградата са поставени и соларни панели. Това е и първата градина, която се отоплява изцяло на пелети. По този начин детската градина спестява енергия, а спестените средства остават за децата и учителите. 

Фандъкова посочи, че ролята на районния кмет е ключова, защото той намира терените, подготвя процедурите, изпълнява и контролира строителството, а задачата на столичния кмет е да осигури финансиране. Очакваме до дни да стартира и строителството на нова детска градина в кв. „Обеля“, където отчуждихме терен, обясни кметът.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
780 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини