Президентът ще се срещне с отборите ни по математика и физика

  • 24 юли 2012 17:57

  • 1210
  • 1
Президентът ще се срещне с отборите ни по математика и физика
© Булфото

На 25 юли от 14.00 ч. на „Дондуков” 2 президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще се срещне с българските отбор по математика и физика, представили страната ни на 53-та Международна олимпиада по математика в Мар дел Плата, Аржентина, и 43-та Международна олимпиада по физика в Талин, Естония.

В олимпиадата по математика, която се проведе в началото на този месец, взеха участие 548 състезатели от 100 страни. Българските математици са третите най-добри в Европа, а в общото класиране заемат 19-то, 20-то и 21-во място, заедно с отборите на Бразилия и Украйна. Със златен медал и 17-ти в света е Богдан Станков от Софийската математическа гимназия. За сребърен медал успяват да се преборят Рафаел Рафаилов и Тодор Марков, а бронзовите отличия спечелиха Виктор Радивчев и Тодор Ц. Марков. Ивайло Хартарски е удостоен с почетна грамота.

Ръководители на младежкия ни тим по математика са проф. дмн Николай Николов и проф. дмн Петър Бойваленков от Института по математика и информатика при Българската академия на науките.

В Олимпиадата по физика, която се проведе на 15 юли 2012 г., участие взеха отбори от 82 държави. Златен медалист е Веселин Караджов, а сребърни медали спечелиха Катерина Найденова и Йордан Йорданов. Константин Гундев е отличен с бронзов медал, а Калоян Дърмонев - с почетна грамота.

Ръководители на българския отбор по физика са доц. д-р Виктор Иванов и доц. дфн Мирослав Абрашев. Двамата са преподаватели във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Последвайте канала на

1210 1

Коментари 1

Добави коментар
fal

2012.07.30 | 22:12

1
С новия закон отсичат всякаква възможност на децата ни да влизат след 5-ти клас в математическите гимназии, за да може бъдещите българчета по - лесно да бъдат управлявани. Що за наглост трябва да имаш за да се снимаш с тези деца?

Добави коментар

Водещи новини