Министър Пенов: Ще предложим промени в учебните програми

  • 28 март 2023 10:45

  • 1339
  • 9
Министър Пенов: Ще предложим промени в учебните програми
© МОН
Слушай новината Слушай новината

Резултатите от анализа на учебните програми предстои да бъдат оповестени, а проектите за промени в тях да бъдат обнародвани за обществено обсъждане. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “ при откриването на кръгла маса на тема „Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество”, съобщават от пресцентъра на министерството.

Във форума участваха президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, университетски преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации.

Министър Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизации, не се предлагат никакви промени, каза министър Пенов.

Прегледът показа, че се смесват учебна програма, която задава очакваните резултати, и учебник (авторска реализация и избор на конкретни факти, задачи, казуси за усвояване на учебното съдържание). Най- честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете и/или атаки защо не се учи всичко или не се учи подробно, без да се отчита, че увеличаването на часовете по един предмет означава намаляване по друг и че средното училище няма за цел да представи цялото знание, както в университет, а само да научи младите хора преди всичко да са горди българи, мислещи, функционално грамотни и конкурентоспособни личности, каза министърът.

Той припомни, че в началото на тази година българският парламент прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование, бяха допълнени целите, които образованието трябва да постига, обхватът на безплатните учебници бе разширен от І до ХІІ клас включително.

Трябва да поставим ясно въпроса дали образованието постига целите, които му бяха поставени с тези законови промени, а именно -  „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност - и новото допълнение - българското национално самосъзнание“, обърна се министърът към участниците във форума.

Той посочи, че и досега „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“ като цел и като реализация на образователния процес присъства от детската градина до края на средното образование в стандартите и в учебните програми през редица предмети.

Изследванията показват, че у нас делът на часовете за изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по-висок от други страни в ЕС. Министър Пенов изрази притеснение от факта, че с навлизането на изкуствения интелект ще се търси баланс между информацията, предоставяна от различни платформи, и съдържанието на учебниците. Това е тема, която вече се обсъжда на различни дискусионни форуми, подчерта той.

Основните дисциплини в училище, които са свързани с целта „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност и българското национално самосъзнание“, са история и цивилизации, български език и литература и география и икономика.

Проф. Пенов посочи, че едновременно с въвеждането на STEM обучение, трябва да се осигурят средства и за качествено обучение и по предмети, свързани с хуманитарните науки, защото именно те създават спойката в обществото въз основа на която хората живеят заедно и споделят общата си съдба.

МОН със софтуер срещу плагиатство с база данни от над 35 млн. научни източници

Лично аз направих опит зададох въпроси в чатбота с изкуствен интелект CHAT GPТ, свързани с историята на България и произведения на български автори, а това може да направи и всеки ученик, който борави с интернет, каза проф. Пенов. И допълни: възниква въпросът това ли е източникът на познание или учебникът.

Проф. Пенов подчерта, че МОН използва и други механизми за постигане на основните цели на предучилищното и училищното образование. Той съобщи, че през тази година се обсъжда предлагането на нови национални програми, насочени към „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност и българското национално самосъзнание“. Такива са Национална програма „Неразказаните истории на българите“ и Национална програма „Български образователни маршрути“ (ученици ще посещават музеи, изложби, галерии), продължава и програмата „Роден език и култура зад граница“, както и за изучаване и съхраняване на традициите и историите на българската армия (съвместна между МОН и МО).

Цветелина Кирилова
1339 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.03.28 | 14:29

9
пак ли ще подменяте историята и ще заменяте велики български автори за сметка на изучаването на изкуствения интелект?

2023.03.28 | 14:00

8
И защото съхраняването на националната идентичност ви е много важно, затова в матурата по история 2% е българската история.
Да

2023.03.28 | 13:21

7
Учебниците по история са пълна трагедия и срам за българщината и българската памет!

2023.03.28 | 13:11

6
СЛЕД 33 ГОДИНИ МАЛОУМНИЦИ НАЧЕЛО НА ОБРАЗОВАНИЕТО КАКВО ОЧАКВАТЕ , СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО Е СГОВН ЯСАНО.

2023.03.28 | 12:45

5
Гн Радев свали костюма и дрехите,теса купени със наши пари и отивай на майнатаси.
kirilenko

2023.03.28 | 12:43

4
по руски образец ,чавдарчета и пионери,комсомолски организации и партйни членове на БКП
Бояджията

2023.03.28 | 12:17

3
Всичко свързано с България да се премахне и да се замени с евроамериканска извратена педалска помия хм
Мария

2023.03.28 | 11:09

2
"Министър Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизации, не се предлагат никакви промени, каза министър Пенов." Поредният нищо неразбрал. Как да няма възражения срещу програмите, особено по история? По-добре го закривайте това министерство.

2023.03.28 | 10:52

1
Един ден Румен Радев трябва да бъде съден за държавна измяна....руски шпионин, който предаде собствения си народ и Родина

Добави коментар

Водещи новини