Министър Пенов: STEM кабинети във всяко училище у нас

  • 17 февруари 2023 12:08

  • 615
  • 1
Министър Пенов: STEM кабинети във всяко училище у нас
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

STEM кабинети може да има във всяко едно училище в страната, благодарение на средствата по плана за възстановяване и устойчивост. За целта са отпуснати над половин милиард лева, а кандидатстването ще е еднакво за всички училища в страната.

"Най-важното е, че е възможно STEM кабинети и среда да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е. Тази възможност може и трябва да се реализира с водещата роля на директорите на училищата съвместно с техния педагогически персонал. всяко бездействие би било в ущърб на нашите деца", каза служебният министър на образованието проф. Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “.

Той присъства на среща в НДК с представители на училища от цялата страна, в която да разкаже за модерните кабинети, пише "24 часа".

Той подчерта, че директорите и учителите са хората, които най-добре познават нуждите на учениците и припомни, че през последните години е имало достатъчно отделени средства за иновации в образованието, както и че в някои от училищата вече има разкрити такива центрове.

"Като екип изпълнихме една от основните си цели - да се облекчат процедурите по кандидатстване, за да може всички училища да са изправени пред еднакви условия", каза още министърът.

Той обясни още, че е нетърпимо в 21-и век да има училища, които имат лоша база и не достатъчно съвременно оборудване, както и че именно подобряването им е едно от нещата, които могат да задържат децата в училище.

Вицепремиерът Пеканов: STEM центрове ще се изграждат в голям брой училища

"Модернизацията на образователната среда, подобряването на условията за учене и за работа в българското училище, за разгръщане на творческия потенциал за учителите винаги са били приоритет на МОН, независимо от това как е бил излъчен управленския екип в министерството. Тази дейност е и пример за приемственост в управлението и устойчивост на целите, поставени в българската образователна система. Огромен принос имат и социалните партньори и им благодаря за конструктивния диалог", каза проф. Пенов. Той призова директорите да не се поддават на външен натиск и внушения и ги предупреди, че ще бъдат обект на интерес на консултанти, фирми и съветници, покрай изграждането на центровете в училищата. Министърът подчерта, че няма препоръчани фирми от МОН, а че е важна преценката на училищните ръководства.

"Предвидените средства по ПВУ за изграждане на STEM среда над половин милиард лева е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично. Това е публичен ресурс, осигурен от данъкоплатците в ЕС, т.е от наши средства, насочен към това да имаме споделена съдба и общи действия за по-качествено образование, отговарящо на съвременните обществени отношения. Това ни дава изключителна възможност всяко дете, което ходи на училище да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързоразвиващите се технологии, да стане училището още по-привлекателно място за обучение, за незабравими приятелства и крачка към бъдещето", обясни още проф. Пенов.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
615 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Жиката

2023.02.17 | 12:27

1
Ученици няма бе господа,само маймуни.

Добави коментар

Водещи новини