България и Германия ще си партнират в разработването на програми за дуално обучение

  • 27 януари 2023 12:03

  • 316
  • 6
България и Германия ще си партнират в разработването на програми за дуално обучение
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

България и Германия ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на дуалното обучение и в разработването на програми за обучение чрез работа, които да бъдат приложени у нас. Това бе обсъдено по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Юрген Фридрих, изпълнителен директор на агенцията за икономическо развитие на Германия (Germany Trade & Invest), Михаел Бланк, главен управител на Senior Experten Service и Армин Швимбек, ръководител на отдел „Европа и панаири“ в Министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария.

„Основен приоритет за българската икономика е преодоляване на недостига на квалифицирани кадри и намаляване на младежката безработица“, посочи министър Стоянов. Той допълни, че е съвсем логично България да заимства своя опит от държавите, които са постигнали най-много в тази сфера. В тази връзка бе обсъдено провеждането на общо събитие у нас с бизнеса и представители на държавите Германия, Австрия и Швейцария. В неговите рамки ще бъдат обсъдени добрите практики във всяка от тези страни и възможното им приложение в България. Никола Стоянов представи и инициатива за по-голямо застъпване на дуално обучение в българските държавни предприятия.

По време на срещата стана ясно, че има все по-голям интерес от германски фирми, които стъпват на нашия пазар, да обучават своите работници в централите си в Германия. От германската страна подчертаха високото ниво на специалистите, работещи в сектор „Информационни и комуникационни технологии“ и заявиха, че техните знания и умения са на световно ниво. 

Близо 12 000 ученици са включени в дуално обучение

В рамките на срещата Senior Experten Service, която е водеща доброволческа организация в Германия, представиха своята дейност пред министър Стоянов и акцентираха върху възможностите опитът им да бъде приложен в България. SES е организация, в която членуват 12 000 експерти от всички професионални сфери и до момента е изпълнявала проекти в 170 държави.

В срещата участваха Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията, Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към Посолство на Федерална република Германия и Митко Василев, главен управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Филип Епитропов
316 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДЖАФ ГАНЦИТЕ

2023.01.27 | 14:03

6
НА КАЙМА!
DASKAL

2023.01.27 | 14:00

5
FORWARD! streamable. com/gsg45g
ВОПРОСОВ ЭСТЬ?

2023.01.27 | 13:36

4
streamable. com/jjg6ye ВОПРОСОВ НЕТ! , :)
ЧРЕЗ ТРУД УЧЕНИЕ И ПОТ

2023.01.27 | 13:26

3
НАЗАД КЪМ ГАРАФАТА! FORWARD! youtube. com/ watch?v=J5RszzPyGEE
СТЪКЛЕНА БУТИЛКА

2023.01.27 | 13:20

2
VS ЛОПАТА ;)
ТЕФТЕРЧЕТО НА ЛЕВСКИ НЕ УСПЯ

2023.01.27 | 13:19

1
ВИЖ, ЛОПАТА СЕ ОКАЗА БЪРЗО ЕФЕКТИВНА С ВАС :)

Добави коментар

Водещи новини