Образователният министър: Сегашният екип на МОН няма да организира конкурсите за училищни директори едновременно

  • 13 януари 2023 16:10

  • 698
  • 0
Образователният министър: Сегашният екип на МОН няма да организира конкурсите за училищни директори едновременно
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Сегашният екип на Министерството на образованието и науката (МОН) няма да организира конкурсите за училищни директори едновременно, а когато имаме окончателно влязъл в сила съдебен акт, в кратък срок можем да подобрим съдържанието на Наредба 16 и конкурсите да се организират етапно, по съответните Регионални управления на образованието. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Гален Монев за спрените конкурси за длъжността "директор" в държавните и общински институции от системата на предучилищното и училищното образование.

Наредба 16 от 2022 г. за провеждане на конкурси за заемане на длъжността "директор" в държавните и общински институции от системата на предучилищното и училищното образование, издадена от министъра на образованието и науката, представлява подзаконов нормативен акт, който може да бъде оспорван в цялост или в отделни негови разпоредби, обясни министър Пенов. Той каза, че Върховният административен съд е образувал конкретно дело във връзка с постъпила жалба срещу наредбата, като със свое определение от 10 август 2022 г., влязло в сила след обнародването му в "Държавен вестник", е спряно действието на подзаконовия нормативен акт до приключването на производството по делото, с влязъл в сила съдебен акт. 

Гален Монев припомни, че в началото на август 2022 г. Върховният административен съд спря до приключване на съдебния спор действието на Наредба 16 за провеждането на около 450 конкурса за заемането на длъжността "директор" в държавните и общински институции от системата на предучилищното и училищното образование. "Насроченото дело ще се гледа на 16 март 2023 г., а кога ще се произнесе съдът, няма как да знаем, но се появяват сигнали за напрежение в образователните институции, в които няма избрани директори, като има становище за отмяна на наредбата, както и такива в нейна защита.

Има ли сигнали в МОН за сериозни проблеми във връзка със спрените конкурси за избор на училищни директори и какви мерки възнамерява да предприеме МОН - дали ще чака изход от делото, дали ще бъде отменена Наредба 16, или ще бъде променена", попита Монев министър Пенов.

Над 700 училища запазват медиаторите си до лятото

Министерството на образованието и науката изпълнява влязъл в сила съдебен акт, а дали определен сигнал съдържа твърдения, които могат да бъдат квалифицирани като сериозни проблеми, се установява за всеки конкретен случай след изясняването на всички факти и обстоятелства, заяви образователният министър.

Той увери, че към момента учебният процес е обезпечен и там, където не са проведени конкурси за училищни директори, има временно изпълняващи длъжността "директор". "Ще предприемем последващи действия, които ще бъдат съобразени с постановения и окончателен влязъл в сила съдебен акт относно възникналия конкретен спор и след това ще преминем към изменение на наредбата, като подзаконов нормативен акт, и на задвижването на процедурите за директорските конкурси", обясни министър Сашо Пенов, цитиран от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини