Откриха безплатна занималня за украински деца във Варна

  • 11 ноември 2022 15:17

  • 583
  • 0
Откриха безплатна занималня за украински деца във Варна
© bulphoto

С прекрасни изпълнения на украински деца и водосвет, извършен от отец Василий Шаган, във Варна, днес бе открита първата безплатна занималня за деца на украински бежанци.

„Тя ще обгрижва деца, които вече са част от българската образователна система. Тук, с наши педагози и специалисти, ще помагаме на малчуганите да изучават както българския език, така и да си подготвят задачите за училище през следващия ден", съобщи Невяна Филева, една от ръководителките на занималнята, предаде Агенция "Булфото".

Украинци на протест в Слънчев бряг и Банско: Не искаме в държавни бази

Тя уточни, че дейността се реализира от Асоциация „ЕНЕРДЖИ", в партньорство с Върховния комисариат на бежанците към ООН и има за цел да подпомогне деца бежанци да се адаптират по-успешно към българската образователна система.

Те ще имат възможност да учат както английски, така и IT технолоии. В занималнята вече са се записали 20 деца, които ще се обучават в рамките на две смени - от 1 до 4 клас и от 4 до 7 клас.

„Целта ни е да работим персонално с всяко дете, затова не можем да си позволим да създаваме големи групи", поясни Невяна Филева и уточни, че важен акцент в работата на центъра са обученията по български език и запознаване с българския фолклор, обичаи и традиции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини