МОН настоява за повече инвестиции, за да се увеличат заплатите на преподавателите в университетите

  • 08 ноември 2022 10:11

  • 649
  • 1
МОН настоява за повече инвестиции, за да се увеличат заплатите на преподавателите в университетите
© Пресцентър МОН

 

Министерството на образованието и науката е за повече инвестиции във висшето образование през 2023 година, с които да бъдат увеличени заплатите на университетските преподаватели и стипендиите на студентите, както и да се подобри материално-техническата база и да сее развива научно-изследователската дейност. Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “ по време на среща, организирана от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, информират от пресцентъра на МОН.

„Колкото повече средства има за висше образование в тази икономическа ситуация ще е добре. Защото изоставаме не само във възнагражденията, но и в оборудване и осигуряване на научно-изследователската дейност. И това се забелязва и ще бъде още по-видимо, когато се развият програмите за STEM центровете в училищата. Ще се получи така, че някои от нашите студенти ще са учили в много добра среда в училище и отивайки в университетите ще видят, че нещата са някак изостанали, овехтели“, заяви министърът.

Министър Пенов награди педагози по случай Деня на народните будители

Проф. Пенов подчерта, че е редно да продължи политиката за поддържане на качеството в университетите. По думите му насърчителните мерки са дали резултат.

„Когато осигурим някакъв ръст на базовия норматив, ще можем да мислим за известна корекция на коефициентите за различните професионални направления, но без да вредим на другите и да има баланс между интересите на всички“, каза проф. Пенов.

По време на срещата бе отбелязано, че засега няма окончателен проект на бюджета и няма яснота кои предложения на МОН ще залегнат в него.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
649 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 20:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини