Проверяват жестоко отношение към дете с диабет в столична ясла

  • 04 ноември 2022 22:03

  • 2058
  • 2
Проверяват жестоко отношение към дете с диабет в столична ясла
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Столичната община започва проверка дали има дискриминация към децата с диабет в детска градина.

Родители алармираха, че поставят инсулина тайно, защото това травмирало останалите малчугани. Междувременно още семейства на деца със заболяването се оплакаха от грубо отношение на персонала в градини и ясли.

3-годишният Митко е с диабет и ползва инсулинова помпа - още в първия ден на яслата му среща неразбиране от медицинската сестра.

Намаляването на въглехидратите може да помогне за предотвратяване на диабет

„Започна да обяснява как детето ще получи хипогликемия и ще го оставят в коридора и то ще умре“, разказа Ренета Василева, майка на Митко.

„Аз не съм и казвала, че детето ще умре, което е истина. Казах ѝ: Момиче, няма ли за вас санаториални детски градини. Танцува захарта нагоре, надолу Аз не желая да поемам такава отговорност, на съвестта ми да тежи. На мен ми е жал за това дете", коментира медицинската сестра Валентина Тошева.

Майката подава оплакване, а сестрата напуска.

Медицинският специалист Вероника Христова е в системата на детските градини от над 30 години и сега се грижи за деца с диабет.

"Отпор има в началото при приема на децата, защото всички казват - Аз не поемам отговорност, аз няма да гледам това дете. А всъщност какво има да му се гледа - то се гледа като всички останали, с разликата, че обръщаш малко повече внимание на това се движи захарта", каза Вероника Христова, медицински специалист

Сигнали за отказ при прием на деца с диабет няма, каза столичният кмет.

"Важно е в случай, когато се приемат деца с диабет, да се работи заедно: директора, родители, учителите и, разбира се, медицинската сестра, за да се намери най-добрия подход", отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.

Днес Митко ходи на градина с желание.

"Родител на дете с диабет трябва да чува това, което чуват всички родители на деца без диабет, нашите деца не са по-различни от останалите", категорична е Ренета Василева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2058 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.05 | 11:05

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Сърбеца

2022.11.05 | 06:10

1
Жалко за детенцето

Добави коментар

Водещи новини