Между 7 и 18 лв. излиза нощувката на кандидат - студент в общежитията

  • 02 юли 2012 06:44

  • 5306
  • 0
Между 7 и 18 лв. излиза нощувката на кандидат - студент в общежитията
©

Шестица на матурата по история може да вкара от раз кандидат-студент в университета.

От тази година и Историческият факултет на Алма матер обяви прием само с бележката от матурат.

Оценката от държавния зрелостен изпит по история носи голяма тежест при балообразуването. Тя се изчислява с коефициент 2,5, което е почти колкото този на приемния изпит по история – 3.

„Много е важно кандидат-студентите добре да проверяват коефициента, с който се изчисляват резултатите от матурите им за съответната специалност, защото те могат да имат доста по-малка тежест от оценката на приемния изпит. Това задължително трябва да се отчита при подреждане на желаните специалности”, коментира Албена Григорова, която отговаря за приема на студенти в Софийския университет.

При пресмятане на състезателния бал оценките от матурите могат да носят от 0,5 до 2 точки по-малко в сравнение с оценката от изпита, съобщава "Монитор".

Кандидатстудентската кампания вече е в разгара си. Изпитите с най-много записали се – английски, история и литература, са съответно на 10, 13 и 9 юли. На английски ще се явят 1804 души, на история – 1467, а на литература – 1801.

Абитуриенти от цялата страна прииждат в София, за да се включат в надпреварата за място в най-престижните вузове.

От 7,4 лв. до 18 лв. струва нощувката в общежитията в София за кандидат-студентите, като всеки ВУЗ има различни тарифи и ред за запазване на „легло”.

Най-евтино излиза престоят в Алма матер - 7,4 лв. на вечер.

Цената обаче е такава само при настаняване на място. В случай че младежът иска да резервира леглото си - плаща над 18 лв. Желаещите да си запазят стая могат да проверят по телефона или да направят запитване по мейла.

„Стаите се наемат още от март, когато започнаха предварителните изпити”, поясниха от отдела за социално-битово обслужване към Алма матер.

Нощувката на хотелски начала в УНСС излиза 10 лв., ако кандидат-студентът е с родител, плащат 20 лв. за стая.

Тези такси са само по време на лятната сесия, защото иначе нямаме свободни места и важат само за кандидатите, които искат да учат в нашия университет”, уточниха от учебното заведение.

Нощувката в Техническия университет пък е 9 лв. Кандидат-инженерите могат да запазят предварително стая всеки работен ден от 9 до 12 ч. и от 13 до 15,30 ч. на телефоните, посочени в сайта на вуза.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини