Седмокласниците ще пишат по вариант 1 на НВО по математика

  • 16 юни 2022 10:09

  • 2412
  • 0
Седмокласниците ще пишат по вариант 1 на НВО по математика
© Novini.bg/Canva

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по математика, което започва в 10:00 часа.

Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН), в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се очаква да се явят днес на националното външно оценяване по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Учениците ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули.

110 хиляди ученици от 7 и 10 клас се явяват на матура по математика днес

Изпитът по математика за повече от 60 хил. седмокласници продължава 150 минути. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30 часа. 

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. Общо 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор - да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

До 8:30 часа трябва да са в клас над 52 хил. десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9:00 часа.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки. 

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на учениците в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

На 14 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература в седми и в десети клас.

Радина Лазарова
2412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини