Между 10 и 50% са се увеличили енергийните разходи за училищата

  • 16 май 2022 15:41

  • 502
  • 0
Между 10 и 50% са се увеличили енергийните разходи за училищата
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Дали през следващата учебна година има риск училищата отново да затворят врати, но не заради пандемията? Сметките за ток и парно вероятно ще се увеличат с около 40%. Как ще се справят образователните заведения? Темата бе коментирана в предаването "Социална мрежа" по Нова нюз.

"Между 10 и 50 процента са се увеличили енергийните разходи за училищата според използваното гориво, най-много за тези, които са на газ. Очакваме дотации от държавата", заяви Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“.

Министър Денков отправи молба до Фандъкова

Според него училищата ще изкарат до август месец, но трябва да бъде ясно какво ще се прави за новия отоплителен сезон.

"В детските градини положението е по-сложно, там има и разходи за храна, която се увеличи неимоверно", добави той.

Юлиян Петров, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, заяви, че има риск училища да затворят, но няма да се случи, възможно е да не се плащат сметки, да не се правят ремонти и други необходими за съществуването на училищата дейности.

"Финансовите буфери за училищата значително намаляха. Разходите се увеличиха не в проценти, а в пъти. Нужно е да има поне 20% увеличение на парите за стандарт и 15% за увеличение на заплатите. От 10 години няма увеличение на парите за капиталови разходи в образованието", каза още синдикалистът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини