Асен Александров: Трябва да олекотим учебното съдържание откъм термини

  • 05 април 2022 10:49

  • 1054
  • 0
Асен Александров: Трябва да олекотим учебното съдържание откъм термини
© bTV
Слушай новината Слушай новината

Трябва да олекотим учебното съдържание откъм термини. Трябва да помислим дали някои знания са ни необхидими. Това каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според него идеята за обучение на две скорости и с различни учебници не е чак толкова екзотична.

„Съдържанието трябва да е по-леко, темите да са по-лесни и излишната информация да бъде съкратена“, смята Александров.

Според Александров не става въпрос за видове учебници, а да се учи по два учебника. И добави, че според него е добра идея да има два учебника по информационни технологии, защото в някои класове се вижда разликата. 

Трябва да има учебни помагала. Учителят сам ли да ги измисля. 1/3 от учениците са на средно ниво, 1/3 под средното ниво, а 1/3 над него. Учителят преподава на средно абстрактно ниво. Тези, които знаят им е скучно, тези, които не знаят нищо не разбират, отбеляза още той. 

„Има различни начини, по които може да се направи обучението на две скорости. В повечето държави се делят на паралелки“, каза Александров.

По думите му много от учениците се отказват от математиката още в пети и шести клас, защото им се струва прекалено трудна.

Подобно обучение би дало шанс на тези деца да се преориентират в нещо, което им е по-лесно.

Живеем във време, в което информацията не е такава ценност, каквато е била. Сега е важно критичното мислене. Трябва да променим термините, така че да бъдат по-лесно разбираеми, излишната информация трябва да бъде съкратена, посочи още Александров. 

Той коментира и увеличението на учителските заплати с 12.3%. 

Увеличението на парите никога не е достатъчно. Правителството се грижи за учителите, надявам се да продължат с този темп. Идеята е учителските заплати да бъдат 125%, тоест 25% над средните за страната, отбеляза още Асен Александров.

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1054 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини