Висшите училища могат отново да кандидатстват в инициативата "Европейски университети"

  • 15 декември 2021 13:16

  • 387
  • 0
Висшите училища могат отново да кандидатстват в инициативата "Европейски университети"
© Булфото (архив)

До 22 март 2022 г. университетите могат да подават проекти за участие в инициативата „Европейски университети“. Всяко предложение трябва да включва най-малко три институции за висше образование от минимум три държави членки на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МОН. 

Предвидените средства по инициативата са в размер на 272 млн. евро – 46,4 млн. евро за създаване на нови консорциуми от висши училища и 225,6 млн. евро за подкрепа на вече създадените в ЕС 17 алианса.

За първи път през тази година се предоставя възможност за разширяване на вече сформираните алианси, за което е осигурено конкретно финансиране. От тази мярка могат да се възползват консорциумите с по-малко от девет партньори. Срокът за изпълнение на проектите е четири години. 

Студентите в България се увеличават

Резултатите от оценяването на подадените предложения ще бъдат обявени на 27 юли 2022 г. Одобрените висши училища ще могат да подпишат договорите в периода септември-декември 2022 г.

През юни 2020 г. пет български университета станаха пълноправни партньори в консорциумите на инициативата. Това са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет – София, Университетът за национално и световно стопанство, Нов български университет и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Другите институции в алиансите са от държави като Австрия, Германия, Гърция, Естония, Франция, Полша, Ирландия, Испания, Италия и др.

Като асоцииран партньор към един от водещите консорциуми беше включен и Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Целта на инициатива е да повиши конкурентоспособността на европейските университети и да осигури възможност на студентите за обучение в няколко държави. Тя насърчава сътрудничеството на младото поколение на различни езици, с което допринася за преодоляване на обществените предизвикателства и недостига на умения, пред които е изправена Европа. 

„Еразъм+“: близо 3,9 млрд. евро през 2022 г. за мобилност и сътрудничество в областта на образованието, обучението, младежта и спорта

За пълноправни членове на алиансите в „Европейски университети“ могат да кандидатстват институциите за висше образование в Европейския съюз, които имат валидна Еразъм харта. Асоциирани партньори могат да бъдат всички легитимни институции от 49-те държави в Европейското пространство за висше образование. Всеки университет може да бъде пълноправен партньор само в един алианс. За асоциираното членство няма ограничения.

Висшите училища могат да кандидатстват за участие в инициативата „Европейски университети“ тук. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини